Hrvatski muzej turizma u Opatiji obilježio 15 godina postojanja

39
15 godina Hrvatskog muzeja turizma

Hrvatski muzej turizma u Opatiji proslavio je 15. obljetnicu osnutka prigodnom svečanošću u Konferencijskom centru 25/7 Amadria Park Hotela uz izložbu i promociju prigodne publikacije o svome radu.

U 15 godina rada u muzeju je postavljeno 205 izložbi, prikupljeno je 9.024 predmeta koji su pohranjeni u 16 zbirki

Muzej je gostovao 29 puta s vlastitim izložbama diljem Hrvatske i u inozemstvu, redovito sudjelovao u manifestacijama Noć muzeja i Međunarodni dan muzeja te u nekoliko europskih projekata, a do danas ga je posjetilo više od pola milijuna ljudi.

Hrvatski muzej turizma jedinstven je i jedini muzej takve profilacije i nacionalne razine u Republici Hrvatskoj i široj regiji

Područje djelatnosti Muzeja je hrvatska turistička povijest i baština, a u praktičnom smislu odnosi se na prikupljanje građe turističkog sadržaja, obradu i inventiranje, preventivnu zaštitu i pohranu te prezentiranje javnosti kroz izložbe, vodstva, stručne i znanstvene skupove, radionice, manifestacije, edukacije i drugo.

“U proteklih 15 godina rezultati rada ustanove, unatoč kadrovskoj insuficijenciji, prostornim poteškoćama i materijalnim ograničenjima, respektabilni su. Muzej je prepoznat u kulturnom životu naše sredine, ali i na nacionalnoj razini. Zato imamo energiju i iskaz vjere da će naša ustanova, kada kadrovski ojača, moći još učinkovitije i vidljivije istraživati našu turističku prošlost, a time oblikovati dodatni turistički proizvod koji će služiti našoj zavičajnoj i nacionalnoj promidžbi” – navela je ravnateljica HMT-a Mirjana Kos.

Na svečanosti su sudjelovali, ispred nadležnog Ministarstva kulture i medija Vinko Ivić, ispred PGŽ-a Sonja Šišić, ispred HTZ-a Olivera Šarić. Gradonačelnik Fernando Kirigin je, uz čestitke, iskazao namjeru da Muzej u narednom razdoblju ostvari značajan iskorak, osobito nakon obnove Ville Angioline, koja je u tijeku. U skladu s novim trendovima interpretacije muzejske građe opatijski nacionalni Muzej, koji se nalazi upravo ovdje gdje pripada, u kolijevci hrvatskog turizma, treba biti opatijski brend koji će se približiti modernoj publici.

U glazbenom programu nastupili su Ingrid Haller, Ivan Bošnjak i grupa Bonaca.

15 godina Hrvatskog muzeja turizma 15 godina Hrvatskog muzeja turizma 15 godina Hrvatskog muzeja turizma 15 godina Hrvatskog muzeja turizma 15 godina Hrvatskog muzeja turizma 15 godina Hrvatskog muzeja turizma 15 godina Hrvatskog muzeja turizma

L.B.

Komentari