Hollywoodski klasik za ljepši četvrtak: Premingerova Laura!

25

RADNJA FILMA „LAURA“

Laura (1944) je naslov poznatog filmskog ostvarenja iza kojeg stoji još poznatiji Otto Preminger. Ovaj američki crno-bijeli kriminalistički film adaptacija je istoimenog romana spisateljice Vere Caspary koji je oduševio gledatelje diljem svijeta i postao jedan od prvih kultnih filmova noir.

U središtu radnje nalazi događaj ubojstva žene, manekenke Diane, koja je upucana sačmaricom u lice u stanu Laure Hunt. Na mjestu glavnog istražnog detektiva ubojstva našao se naočiti Mark McPherson (Dana Andrews). Istražujući mjesto zločina Mark je zamišljao kakva je Laura osoba bila te se, gledajući u njen portret, fatalno zaljubio u nju, u osobu koju nikada nije vidio ni čuo, niti će, barem po njegovu saznanju. U vrlo nabijenoj, seksualnoj sceni, onoj u kojoj McPherson luta Laurinim stanom, olabavi kravatu i pijucka piće gledajući u navedeni portret razmišljajući i fiksirajući se na prelijepu Lauru, Mark je čvrsto zaspao. Probudivši se, na svoje iznenađenje, ugledao je objekt svoje fiksacije koje stoji preda nj. Bila je to Laura. I od tog trenutka kreće metodička istraga s glavnim pitanjem: Tko je htio ubiti Lauru, djevojku koju muškarci obožavaju i kojoj se žene dive?

laura

Nadalje, osim Laure i Mcphersona lik od velike važnosti, povremeni narator u offu koji djeluje poput sveznajućeg književnog pripovjedača, a to je Waldo Lydecker. Navedeni iznimno pametan kolumnist britkog jezika također je opčinjen Laurom, i to od trenutka kada ju je ugledao. Upoznali su se u restoranu kada mu je Laura prišla s poslovnom ponudom, a ostalo je povijest. Lydecker, kao veliki umreženi umjetnik kakav jest, uzeo je Lauru pod svoje okrilje, i upoznao sa svijetom glamura i slave. Laura ga zbog svega toga itekako cijeni, ali se ne vidi s njima u ljubavnoj vezi što će Walda dovesti do ludila, posebno tada kada je divna Laura upoznala beskičmenjičkog, ali dobrog Shelbya Carpentera (Vincent Price) i zaručila se za njega.

S oblakom ljubomore koji se stvorio iznad njegove glave, Waldo je krenio u vlastitu istragu i otkrio da se Lydecker spetljao s mladom manekenkom Diane Redfern, ženom koja je na početku filma ubijena jer je jednostavno bila na krivom mjestu u krivo vrijeme. Ali još uvijek ostaje pitanje: tko ju je ubio?

McPherson nastavivši s detaljnom istragom u baroknom satu unutar Laurina stana pronašao je oružje s kojim je počinjen zločin. Slažući prikupljena saznanja, kao slagalicu komad po komad, otkrio je da mu je ubojica cijelo vrijeme bio ispred nosa. Iza svega stoji Waldo Lydecker, pisac kojega je ljubomora zaslijepila i natjerala na surovo i hladno ubojstvo. Na kraju filma, Mark spašava Lauru od još jednog Waldinog pokušaja njenog ubojstva i ovaj film noir kao jedan od rijetkih, završava sretnim završetkom.

Komentari