HKD prikazuje predstave Babae i The Lion’s Den otplesane u virtualnoj stvarnosti

126

Hrvatski kulturni dom na Sušaku svojim posjetiteljima nudi jedno posve novo iskustvo – po prvi put u Rijeci, Hrvatskoj, a moguće i Europi donosi predstave snimljene tehnikom virtualne stvarnosti (VR), koju će gledatelji moći doživjeti posredstvom VR naočala, zavaljeni u fotelje smještene na pozornici HDK-a.

Prva na rasporedu je plesna predstava Babae impresivne Joy Alpuerto Ritter koja će se u subotu 27.3. moći pogledati u dva termina – u 18 i u 20 sati, a sljedeća je The Lion’s Den čeških plesačica Sabine Bočkove i Johane Pockove u ponedjeljak 29.3. u 18 i 20 sati. Nakon svih predstava za zainteresirane će biti organiziran i razgovor s izvođačicama putem Zoom aplikacije.

Babae The Lion’s Den dvije su od niza predstava koje je plesna mreža Aerowaves, čiji je član i HKD, snimila u sklopu projekta Springback Ringside, a dio ove pionirske VR ekipe bila je i riječka firma Pilot Media koja odrađuje snimanje i postprodukciju za Aerowaves. Projekt istražuje načine dokumentiranja predstava tehnikom koja omogućuje svakom posjetitelju da uvijek ima najbolje mjesto u gledalištu i da predstavu doživi u potpunosti, sjedeći skoro na dohvat izvođača. Nakon snimanja predstava u Rijeci, Pragu i Londonu, i testnog prikazivanja u centru Španski borci u Ljubljani, Riječka publika prva dobiva priliku da pogleda dio Springback Ringside predstava.

Iskustava gledatelja s testnog prikazivanja VR predstava:

  • Dah, šuškanje odjeće, zvuk koraka… bilo je jako lijepo čuti sve to – blizina izvođača učinila me aktivnim promatračem.
  • Nisam baš najstrpljiviji gledatelj kad se radi o video prezentacijama, ali me ovaj format u potpunosti držao od početka do kraja, iako sam ranije već tri puta gledala ovu predstavu uživo.
  • Ovo je bilo stvarno lijepo iskustvo i svakako bi ga preporučila.
  • Nevjerojatno je iskustvo kada izvođačice stoje blizu tebe tijekom nastupa i kada gledaju ravno u tebe.
Sophiensaele_WitchDance
Foto: Katja Renner 2016

Joy Alpuerto Ritter: Babae / subota 27.3. u 18 i 20 sati

U polusatnoj predstavi Babae, Joy Alpuerto Ritter spajajući svoje korijene iz filipinskog narodnog te klasičnog plesa s pokretima hip-hopa i voguinga, preispituje što znači prizvati snagu i mistične prakse plesačice kao vještice. Babae, što na tagaloškom (filipinskom) jeziku znači žena, dijalog je jedne žene između animalističkih i senzualnih kvaliteta rituala i vlasti.

Joy Alpuerto Ritter rođena je u Los Angelesu, a odrasla je u Njemačkoj. Trenirala je balet, jazz, filipinski i polinezijski narodni ples, tijekom svoje karijere bavila se urbanim plesnim stilovima poput hip-hopa, breakdancea i voguinga, plesala je i nastupala kao aerial artist u Cirque du Soleil u sklopu svjetske turneje Michaela Jacksona Immortal. Surađivala je i kao koreografkinja s bendom Florence and the Machine, radila je predstave za Salzburšku eksperimentalnu plesnu akademiju, Fakultet plesnih umjetnosti u Rimu i Peking Dance Academy.

The Lions Den – foto by Vojtěch Brtnický
Foto: Vojtěch Brtnický

Sabina Bočková i Johana Pocková: The Lion’s Den / ponedjeljak 29.3. u 18 i 20 sati

U elektrizirajućem duetu The Lion’s Den Sabina Bočková i Johana Pocková pomiču granice između zabave i perverznosti. Uz živu atmosferičnu glazbu Lukáša Palána, ove dvije izvođačice utjelovljuju žestoku lepezu kulturalnih ličnosti i referenci preuzetih iz masovnih medija. Od manipuliranja publikom do samo-manipulacije, one se s uloge vođa prebacuju na žrtve. Predstava traje 40 minuta.

Sabina Bočková plesačica je i koreografkinja sa sjedištem u Pragu. Studirala je klasični i moderni ples, a nakon tri godine plesanja u baletnim družinama, odlučila je raditi kao slobodna umjetnica. Članica je kolektiva POCKETART, a surađivala i kao izvođačica sa kompanijama Tantehorse, tYhle te sa Cirk La Putyka.

Johana Pocková koreografkinja je i plesačica na polju suvremenog plesa, fizičkog kazališta i izvedbenih umjetnosti sa sjedištem u Pragu. Osnovala je kompaniju POCKetART z.s. Kao izvođač surađuje s Tantehorse, Cirk La Putyka, Janom Stárková i drugim češkim neovisnim umjetnicima.

Za sve ljubitelje suvremenog plesa, ali i one koji žele biti prvi u budućnosti.

Ulaznice po cijeni od 50 kn moguće je kupiti online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te sat vremena prije početka predstave na blagajni HKD-a.

Događanja se organiziraju uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera i preporuka, a VR naočale se prije svake upotrebe steriliziraju. Posjetitelji se pozivaju na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti.

Komentari