Gradsko kazalište lutaka Rijeka najavljuje premijeru šarmantne predstave “Sretna kućica”

22

Lutkari Gradskog kazališta lutaka Rijeka najavljuju prvu premijeru za najmlađe u 2020. godini, a riječ je o predstavi „Sretna kućica“ autorica Ivane Đula i Milice Sinkauz. „Sretna kućica“ nastala je prema istoimenoj nagrađivanoj slikovnici Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas u režiji Morane Dolenc, a na predstavi su radili i dramaturginja Ivana Đula, scenografkinja i kreatorica lutaka Luči Vidanović, skladatelj Sandi Bratonja i oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić, dok predstavu izvodi Zlatko Vicić. Radi se o istinitoj priči o osnivanju prve knjižnice u malom selu Kuti u Gorskom kotaru 1936. godine. Premijera predstave održat će se od 4. do 16. lipnja u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka. „Sretna kućica“ dio je projekta  Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Premijera je prvotno trebala biti održana 21. ožujka na Svjetski dan lutkarstva, no zbog koronavirusa sav program je obustavljen. Tada, Gradsko kazalište lutaka trebalo je biti domaćin obilježavanja Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade i Svjetskog dana lutkarstva u Hrvatskoj.

Iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka ističu: „Priča o toj, možda najmanjoj, knjižnici i čitaonici u Hrvatskoj, koja je posebnost u hrvatskim, pa i u europskim okvirima, dobiva i svoju lutkarsku inačicu te djeci jednostavno i razumljivo, pričom o emocijama, suživotu u životinjskom i biljnome svijetu, progovara o važnosti zajedništva i humanosti, o radu i ustrajnosti, koji uvijek donose plodove. Ova mala putujuća predstava približava djeci svijet knjiga i važnost čitanja te ih oplemenjuje i uveseljava, baš kao što je i knjižnica, prava “sretna kućica”, oplemenjivala i olakšavala život na selu u vrijeme ekonomskih kriza, kako nekada tako i danas.“

Premijerni ciklus predstave bit će održan 4. i 5. lipnja u 18 i 20 sati te 6. lipnja u 11 i 18 sati, a predstava će biti na repertoaru do 20. lipnja. Ulaznice za predstavu mogu se kupiti online na portalu Mojekarte.hr ili na blagajni Kazališta (Blaža Polića 3, rezervacije na mail blagajna.gklri@gmail.com) sat vremena prije početka izvedbe predstave. Kako se blokovi sjedećih mjesta sastoje se od dvije, tri ili četiri stolice, ovisno o broju članova obitelji, odnosno grupe koja zajedno dolazi, publika se moli da na taj način rezervira, odnosno kupuje svoje ulaznice.

Komentari