Građanke i građani Rijeke pozivaju na prosvjed: “Dosta ugrožavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!”

139

Prosvjed Dosta! Ugrožavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena! koji se održava u znak solidarnosti s Mirelom Čavajdom te svim ženama kojima je uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi. Prosvjed je iskaz solidarnosti sa svim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske. Pozivamo vas na otpor sustavnom uništavanju javnog zdravstva, za što su odgovorni Vlada RH, Sabor RH, Ministarstvo zdravstva i čelnici javnozdravstvenih ustanova.

Na današnjoj konferenciji za medije izražena je solidarnost s Mirelom Čavajda, te su naglašeni Zahtjevi za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u RH, koje su organizacije civilnog društva uputile premijeru Vlade RH, Andreju Plenkoviću i ministru zdravstva, Viliju Berošu u petak, 6. svibnja. Zahtjevi su nastali kao reakcija na aktualni slučaj uskraćivanja prava trudnici na prekid trudnoće temeljem medicinskih indikacija koje upućuju na tešku bolest ploda.

Ovim prosvjedom želimo poručiti:

DOSTA! Dosta uskrate zdravstvene skrbi!

DOSTA! Dosta zanemarivanja ženskog zdravlja!

DOSTA! Dosta političkih igara na račun zdravlja žena!

Prosvjed se organizira u Rijeci, Zagrebu, Osijeku, Sisku, Šibeniku, Splitu i drugim gradovima u četvrtak, 12. svibnja 2022. u 18 sati.

Građanke i građani pokazali su koliko je važno pružiti podršku ženi kojoj je namjerno i potpuno onemogućena zdravstvena skrb. U manje od 48 sati od pokretanja donatorske akcije za podršku Mireli prikupljeno je 220.687,31 HRK!

Država je okrenula leđa ženama, ali mi stojimo solidarno jedna uz drugu i vičemo DOSTA!

L.B.

Komentari