Gostovanje Mađarskog državnog narodnog ansambla u Rijeci u HKD-u

65
jug s tisuću lica

U petak 24.3. u 19 sati, u HKD-u nastupa veliki Mađarski državni narodni ansambl sa svojom folklornom predstavom “Jug s tisuću lica”, a prije predstave, u 17 sati, održat će se besplatna interaktivna radionica za djecu “Susret s narodnom tradicijom” u kojoj će sudjelovati orkestar i plesni ansambl Mađarskog državnog narodnog ansambla.

Predstava prvi put u povijesti mađarskog scenskog folklornog plesa prikazuje raznoliku tradicijsku kulturu raznih naroda: Mađara, Srba, Hrvata, Nijemaca i Rumunja, koji žive na području nekadašnjeg južnog dijela Austro-Ugarske. Ova tzv. južna regija ima raznoliku plesnu i glazbenu tradiciju te u sebi nosi specifičnosti srednjoeuropske i balkanske kulture koje su na ovim prostorima međusobno utjecale jedna na drugu.

Jug s tisucu lica

Voda je važan dramaturški motiv predstave: Tisa, Drava, Sava, Maroš i Mura – toliko potoka i rijeka teče u istome smjeru kako bi u Dunavu postale jednake. Bogata simbolika vode; voda kao izvor života, sredstvo za pročišćenje i element preporoda, specifična je za sve kulture. Taj raskošni sadržaj nas vodi kroz različita vremenska razdoblja, omogućavajući nam uživanje u specifičnoj plesnoj i glazbenoj kulturi svakog krajolika. Na pozornici se prikazuju pojedini scenski prizori uz animaciju, video projekcije i igru sjena. Vrlo važan dio predstave tvore izvorne nošnje, koje prikazuju različitost pojedinih etničkih skupina, s obzirom na krajeve u kojem su nastale.

Jug s tisucu lica

Predstava je nastala u okviru suradnje Palače umjetnosti u Budimpešti (MÜPA) i Kuće tradicija – Mađarskog državnog narodnog ansambla.

Ulaznice po cijeni od €4 (30,14 kn) moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih €0,70 (5 kn) za obradu transakcije. Blagajna HKD-a otvorena je sat vremena prije programa.

radionice za djecu

Umirovljenici i studenti imaju pravo na 50% popusta na ulaznice (isključivo na blagajni HKD-a), a članovi HKD kluba na 20% popusta.

Prijave na besplatnu radionicu za djecu na press@hkd-rijeka.hr.

radionice za djecu

Komentari