Gostovanje HIT predstave – „Ustav Republike Hrvatske“ u HKD-u na Sušaku

4

Na pozornicu HKD-a na Sušaku, u utorak, 12. ožujka 2019. u 19.30 sati, stiže hit predstava Satiričkog kazališta Kerempuh „Ustav Republike Hrvatske“.

Ova crnohumorna predstava koja neuralgičnim točkama suvremenog hrvatskog društva pristupa na komičan način, nastala je prema istoimenom filmu Ante Tomića i Rajka Grlića, koji je postigao izuzetan uspjeh i osvojio brojna priznanja poput Grand Prixa Amerike za najbolji film na uglednom Montreal World Film Festivalu.

Ustav Republike Hrvatske 9

Predstavu o ljubavi i mržnji, hrabrosti i kukavičluku, erotici i netrpeljivosti prema drugima i drugačijima režirao je Vinko Brešan, a u glavnoj je ulozi Borko Perić, vrsni majstor komike. U ostalim su ulogama Nikša Butijer, Ana Maras Harmander, Matija Šakoronja, Vedran Mlikota i Damir Poljičak.

“Ustav Republike Hrvatske” donosi priču smještenu u suvremenom Zagrebu, u čijem je fokusu profesor Vjeko, koji živi s nepokretnim ocem Hrvojem, bivšim ustaškim časnikom. Noću obučen u žensku odjeću, nakon pretrpljenog brutalnog napada, Vjeko završava u bolnici gdje ga prepoznaje njegova susjeda, medicinska sestra Maja. Ona preuzima brigu o Vjeki i njegovu ocu, a zauzvrat Vjeko podučava njezinog muža, policajca Antu, koji mora položiti ispit iz Ustava Republike Hrvatske.

Ustav Republike Hrvatske 6

„Ustav Republike Hrvatske“ kod publike redovno izaziva puno smijeha koji proizlazi iz komičnih situacija nastalih ispreplitanjem sudbina četvero posve različitih ljudi koji iznenada postaju međuovisni.