Gospođa kipar u Galeriji Tart u Villachu

115
Dijana Lukić pored skulpture od bronce Uzlet, Dijane Ive Sesartić

Od utorka 20. travnja održat će se Grupna izložba 12 hrvatskih kiparica u Galeriji Tart u  Villachu u Austriji. Naziv izložbe je “Frau Bildhauer /Gospođa kipar.”

Izložbe prezentira kiparska djela načinjena ženskom rukom.

Organizator izložbe je udruga Kreativna industrija Europe. Izložba je prvobitno planirana za Relativnu galeriju u Rijeci u travnju, ali zbog zatvaranja kulture od strane Stožera civilne zaštite, postav je prenesen u galeriju Tart u Villachu gdje će iduća tri tjedna biti predstavljen austrijskoj publici.

Kreativna industrija Europe, koja od prošle godine provodi aktivnu galerijsku praksu,  odnedavno surađuje s koruškim udruženjem za kulturu Tart – Together Art, a ova izložba je prvi međunarodni kompleksni zajednički poduhvat. U planu je aktivna umjetnička razmjena u oba smjera koja će u najvećoj mjeri ovisiti o spremnosti Rijeke da podrži Relativnu galeriju i KIE u ambicioznom galerijskom i kulturnom programu. Brzina kojom je sve organizirano u KIE pripisuju vrlo sposobnom management timu, a KIE u svom programu i ima zastupanje umjetnika na način jednostavne neinstitucionalne prakse koja je daleko učinkovitija i životnija od uobičajene galerijske prakse, opterećene golemom birokracijom.

Zašto tema ženskog kiparstva? I je li u pitanju seksizam, feminizam ili neki od „izama“ što je organizatoricama izložbe Dijani Lukić i Lei Maravić sporadično spočitavano iz određenih krugova.

Kroz povijest gotovo da i ne susrećemo slavne kiparice, pogotovo ne s Balkana, regije gdje su žene tradicionalno bile sputavane. Ovom izložbom svjedočimo snazi ženskog stvaralaštva koje prenosi kompleksnu informaciju, intimnu i društvenopolitičku, u civilizacijskom trenutku gdje su muške i ženske uloge nejasno razgraničene te potiču mnoga pitanja. Kiparice ne daju odgovore ali daju velebna umjetnička djela a odgovore će svaki posjetitelj izložbe potražiti u presjecima osobnih i kolektivnih iskustava. Naše gospođe, koje svojim nježnim rukama režu, klešu, vare, leme, bruse, pile, dube, pale, vladaju tehnikama ali i miluju materijal te mu udahnjuju život i dušu, stvoriteljice su i vrijedne svake pažnje i poštovanja a ovom izložbom im to upravo i ukazujemo.

Kustosica izložbe Dijana Lukić kazala nam je kako vjeruje da će izložbu uspjeti ponoviti u Rijeci te istakla kako je izložba i prodajnog karaktera: Svako umjetničko djelo ima svoju cijenu pa je zbog toga i ova izložba prodajnog karaktera. Ali prodaja nam nije u prvom planu, nego smo ovom izložbom smo htjeli povezati umjetnice i i publiku i napraviti međunarodnu kulturnu razmjenu. Cijeli projekt financiran je iz članarina udruge KIE i donacijama ljudi koje poznajemo. To smatramo važnim, da građani shvaćaju kulturu kao svoj prioritet i interes i da su spremni uložiti u nju, te se nadamo da će se naša mreža podrške još pojačati. Hvala našim članovima i donatorima, vjerujemo da je to također i njihova čast da su poduprli ovako vrijedan umjetnički projekt.” 

Kiparice: Georgette Yvette Ponté, Darija Stipanić, Dijana Iva Sesartić, Višnja Laginja, Roberta Weissman Nagy, Dijana Trtanj, Nina Lekić, Marina Vlašić, Lana Gržetić, Ljiljana Fučkor-Grahovac, Renata Vojnić i Lea Maravić.

Kustosica izložbe u Austriji je slikarica i angažirana umjetnica Dijana Lukić.

Izložba će trajati do 8.5.2021.

Radovi Dijane Trtanj, Tart Villach
Radovi Dijane Trtanj
Prednji plan, portreti, Lea Maravić
Portreti Lee Maravić

Tart pogled na crveni zid

Radovi Darije Stipanić u drvu m
Radovi Darije Stipanić u drvu
Radovi Georgette Yvette Ponte u prvom planu m
Radovi Georgette Yvette Ponte

Tart Gđa kipar (2) m

Prednji plan – veličanstvena skulptura Višnje Laginje_ iza instalacija Roberte Weissman Nagy
Prednji plan – veličanstvena skulptura Višnje Laginje, iza instalacija Roberte Weissman Nagy
Gđa kipar interijer galerije Tart m
Gđa kipar interijer galerije Tart

 

Komentari