Goli otok – Virtualni vodič kroz povijest logora

25

U ponedjeljak, 28. rujna 2020.g. od 17 do 18 sati u Exportu na Delti održat će se panel prezentacija povijesnog vodiča po Golom otoku.

Vođeni idejom njegovanja kulture sjećanje utemeljene na rezultatima znanstvenih istraživanja, zagrebački ured Zaklade Friedrich Ebert i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću izradili su povijesni vodič po Golom otoku.

Sudionici panela biti će koautor vodiča i koordinator programa „Kultura sjećanja“ u Documenti dr. Boris Stamenić, koautor vodiča i arhitekt Vladi Bralić te predsjednik Udruge Goli otok Ante Zemljar, umjetnik Darko Bavoljak.

Broj posjetitelja prezentacije je ograničen, sukladno epidemiološkim propisima, a posjetitelji i sudionici pozivaju se na poštivanje svih važećih preporuka u suzbijanju zaraze bolešću COVID-19: pojačanu higijenu ruku, održavanje fizičke distance i obavezno nošenje maski za lice. Zainteresirani posjetitelji mole se da iskaz interesa za dolazak pošalju na email adresu: blanka.smoljan@fes.hr. Mjesta na listi posjetitelja popunjavat će se prema redoslijedu prijave.

Goli otok je najpoznatiji nenaseljeni otok u Hrvatskoj. U drugoj polovici 20. stoljeća imao je funkciju internacijskog logora za politički preodgoj, kasnije zatvora. Građevine na otoku spomenici su događajima iz prošlosti, no one već desetljećima propadaju unatoč velikom interesu posjetitelja za ovaj lokalitet. Zloglasno ime otoka još i danas se često koristi kao metafora.

Komentari