Godina dana dokumentarne predstave “Bakice”: reprize za srednjoškolce i širu publiku

74

Reprize u prosincu:

  • prosinca u 19:30 (izvedba za Prvu sušačku hrvatsku gimnaziju)
  • prosinca u 17h (izvedba za Prvu riječku hrvatsku gimnaziju) i 20h (slobodna prodaja)

Mjesto: Filodrammatica, Rijeka

Od premijere u prosincu 2020. godine u sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, riječka predstava “Bakice” doživjela je već 20 rasprodanih izvedbi, među kojima su i gostovanja na važnim međunarodnim festivalima (Festival Mladi levi u Ljubljani, Zoom festival u Rijeci, Kazalište Ulysses na Brijunima). Ova “istinita, angažirana i moćna” predstava (Ivana Pejić, Kulturpunkt.hr) pravi je kazališni hit koji osvaja istinitošću, toplinom, mladenačkom razigranošću te ostavlja “dubok emotivni trag” (Glorija Fabijanić-Jelović, Vijenac).

“Bakice” možete pogledati u petak, 10. prosinca 2021. godine u 20h u Filodrammatici. Za ulaz je potrebna COVID potvrda, a karte po cijeni 40kn prodaju se prije početka predstave. Svoje mjesto možete rezervirati već danas na igralke.kolektiv@gmail.com!

Bakice4
MLADI LEVI 2021:
Kolektiv Igralke & Tjaša Črnigoj: Babice (Grannies)
Stara mestna elektrarna
https://www.bunker.si/events/kolektiv-igralke-tjasa-crnigoj-babice/

Dokumentarna predstava “Bakice” nastala je prema svjedočanstvima siromašnih starijih žena koje u Rijeci preživljavaju skupljajući plastične boce. U gradu su svugdje oko nas, ali tko su one? Autorice predstave upoznale su i prenijele priče četiriju žena koje su si odabrale imena Albina, Ljudmila, Marta i Suzana, a njihove priče povezuju s onima svojih vlastitih baka i drugih žena koje poznaju. Dirljiva i neočekivano zabavna, ova neobična predstava za sve generacije progovara o radu, dostojanstvu, mladosti i starosti, preživljavanju i životu žena starijih od 65 godina, i o svima nama. U vremenu kada je postalo “normalno” kopati po kontejnerima, „Bakice“ otvaraju razgovor koji je važno voditi, postavljaju pitanje gdje smo i kamo idemo, kao pojedinci i kao društvo. Donacije za popratnu programsku knjižicu dijele se na četiri dijela i idu direktno suradnicama i protagonistkinjama – Albini, Ljudmili, Marti i Suzani.

Bakice2
MLADI LEVI 2021:
Kolektiv Igralke & Tjaša Črnigoj: Babice (Grannies)
Stara mestna elektrarna
https://www.bunker.si/events/kolektiv-igralke-tjasa-crnigoj-babice/

U želji da ova “priča o kojoj će se još dugo govoriti” (Bojana Guberac, Lupiga.com) postane međugeneracijska tema, Kolektiv Igralke uz izvedbe za širu publiku organizira i posebne izvedbe za srednje škole. “Bakice” su sadržajem i edukativna predstava koja će ovom prilikom proširiti pogled na svijet učenicima Prve sušačke i Prve riječke hrvatske gimnazije. Ove izvedbe podržala je Primorsko-goranska županija.

“Bakice” su međunarodni autorski projekt umjetničke organizacije Kolektiv Igralke, koju čine Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić, diplomantice Glume i medija klase Rade Šerbedžije i Lenke Udovički. Predstava nastaje u koprodukciji sa Savezom udruga Molekula iz Rijeke te Kulturno umetniškim društvom Transformator iz Ljubljane, režiji slovenske redateljice Tjaše Črnigoj, u suradnji s riječkim umjetnicama Tanjom Blašković (kostimografija) i Paolom Lugarić (scenografija).

Bakice1
MLADI LEVI 2021:
Kolektiv Igralke & Tjaša Črnigoj: Babice (Grannies)
Stara mestna elektrarna
https://www.bunker.si/events/kolektiv-igralke-tjasa-crnigoj-babice/

Foto: Bakice – Nada Žgank, Kolektiv Igralke – Milica Czerny Urban

L.B.

Komentari