Glavnu nagradu na 10. Vukovar film festivalu odnio rumunjski film ‘Matura’

Nagrade su dobile i hrvatske glumačke legende Ivo Gregurević i Marija Kohn.

179
"Zbog tebe"

Sinoć je završen 10. po redu Vukovar film festival, a nagradu Zlatni šlep za najbolji film odnio je favorit, rumunjski film “Matura” Cristiana Mungiua.

Priča o ocu koji će učiniti sve za uspjeh svoje kćeri pa čak se uvući u korupciju, fascinirala je žiri kojeg su ove godine činili glumica Anja Šovagović, producentica Anita Juka i filmski kritičar Igor Tomljanović. Nagradu za najbolji film primila je glumica iz filma Lia Bugnar koja je tom prilikom izjavila kako je s ovim filmom bila na festivalu u Cannesu, ali da su joj ova četiri dana u Vukovaru bila daleko zabavnija. Redatelj Cristian Mungiu snimio je video poruku kojom se zahvalio na nagradi, a poruka je emitirana na platnu tijekom dodjele.

U konkurenciji dugometražnog filma dodijeljeno je posebno priznanje i to ženskom dijelu glumačke ekipe filma „Zbog tebe“ Anđela Jurkasa koju čine Leona Paraminski, Nataša Janjić, Iskra Jirsak, Csilla Barath-Bastaić i Iva Mihalić. Isti žiri dodijelio je nagradu za najbolji kratki film njemačkom „Sve će biti u redu“, priči o razvedenom ocu koji treba provesti dan s kćeri, ali je odluči ne vratiti majci. Za najbolji dokumentarni film odabran je njemačko-rumunjski „Zabrana s neba“ redatelja Andreia Schwartza, o čovjeku koji izlazi iz zatvora i teško se snalazi u novom svijetu.

Žiri s Lijom Bugnar
Žiri s Lijom Bugnar

Žiri dokumentarnog filma, kojeg su činili redatelj Hubert Canaval iz Austrije, filmski kritičar i redatelj Borislav Kolev iz Bugarske te redateljica Anne Schiltz iz Luksemburga dodijelio je i posebnu nagradu njemačko-poljskom filmu „Dodir anđela“ redatelja Mareka Tomasza Pawlikowskog, koji govori o gluhom čovjeku s fenomenalnom memorijom.

Ujedno, nagradu „Krsto Papić“ ove je godine osvojio glumac Ivo Gregurević, dok je nagradu za životno djelo dobila Marija Kohn.

Sam festival je završen s projekcijama dva filma iz podunavske regije, a to su hrvatski „Zbog tebe“ debitanta redatelja Anđela Jurkasa i njemački „24 tjedna“. „Zbog tebe“ se sastoji od sedam ljubavnih priča i zanimljiv je jer je nastao u potpuno nezavisnim uvjetima, ali je okupio respektabilnu glumačku ekipu filma od kojih su Marko Cindrić i Iskra Jirsak, zajedno s Jurkasom, došli u Vukovar. Iako je ovo Jurkasov debi, on već snima drugi dio predviđene ljubavne trilogije tako da mu je pojavljivanje na Vukovar Film festivalu velik poticaj. Drugi film „24 sata“ daleko poznatiji, ove godine konkurirao je za Zlatnog medvjeda u Berlinu s intrigantnom pričom o trudnici koja mora donijeti odluku hoće li roditi dijete koje će biti teško bolesno.

Za one koje privlači američki nezavisni film, u subotu je prikazana dvostruka filmska poslastica redatelja Jima Jarmuscha. Prvo je prikazan film „Paterson“ koji je premijeru imao u Cannesu, priču o jednom tjednu u životu vozača autobusa koji ujedno i piše pjesme, dok je nakon toga prikazan Jarmuschev dokumentarac „Gimme Danger“ o Iggyju Popu i njegovom bendu The Stooges koji su u sedamdesetim godinama bili jedan od ključnih bendova američke punk scene.

Vidimo se sljedeće godine!

Komentari