Fotomorfoze: Poznati riječki fotograf Rino Gropuzzo izlaže u Ljubljani

104
rino gropuzzo

Izložba poznatog riječkog fotografa Rina Gropuzza pod nazivom „Fotomorfoze“ otvara se u srijedu, 29. ožujka u 18 sati na Fakultetu za družbene vede u Ljubljani. Izložbu će otvoriti direktor galerije izv. prof. dr. sc. Samo Uhan, a sve prisutne pozdravit će prof. dr. sc. Aljoša Pužar, kulturolog, etnograf, pisac i društveni kritičar.

Ukoliko se obrati pažnja na pitanje u kojem su odnosu sadržaj i (vizualna) forma Gropuzzovih prikaza, moguće je zapaziti kako autor osim izražene naklonosti prema estetici iskazuje i svojevrsni pomak u tretiranju motiva ka provokaciji gledatelja s elementima (auto)ironije i humora. Naime, pogrešno bi bilo valorizirati Gropuzzove radove kao estetski vrijedne (isključivo) na temelju ljepote njegovih motiva. Sugerirati je mogućnost postojanja dubljeg simboličkog sadržaja u smislu intertekstualne slojevitosti koja nadilazi puki interes u estetici morfologije ženske figure i provokativnosti radi nje same, dopadljivosti prirodnih motiva itd. Elemente voajerizma, fetišizma, sirovosti u agresiji erotskog moguće je proširiti u višesmislenosti prisutnih simbola. Izbor ovih radova (neočekivano) ukazuje i na mogućnost problematiziranja trošnosti te prolaznosti tijela i ljepote same“, piše o radu Rina Gropuzza povjesničar umjetnosti Tomislav Čop o izložbi 2020. godine u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Rino Gropuzzo je međunarodno poznati fotograf iz Rijeke s ostvarenim brojnim samostalnim i grupnim izložbama diljem svijeta. Živio je i radio u Parizu, Milanu, Ateni i Los Angelesu. Sada živi i stvara u Rijeci. Poznat je po svojim fotografijama u modnom području, reklamama, erotici i pejzažu. Rino Gropuzzo član je Hrvatskog udruženja likovnih umjetnika, a njegovi su radovi uključeni u zbirke Muzeja grada rijeke, Muzej suvremene umjetnosti u Rijeci te u brojne privatne kolekcije.

Komentari