FOTO: Pogledajte radove trenutno najpopularnije umjetnice na svijetu

615

Za Kusamin rad karakteristične su dopadljive instalacije od ogledala i točkaste skulpture, a njezine izložbe dnevno su privlačile oko 9000 ljudi što ih je učinilo najposjećenijima u svijetu u prošloj godini.

List Art Newspaper objavio je godišnju procjenu najposjećenijih izložaba u svijetu objavivši da ‘2014. pripada Yayoi Kusami’. Njezinu izložbu ‘Beskonačna opsesija’ koja je obišla južnu i središnju Ameriku vidjelo je više od dva milijuna zainteresiranih, a glasnogovornik galerije Victorije Miro, koja predstavlja umjetničina djela u Velikoj Britaniji, Kusamu je nazvao fenomenom.

‘Ona je jedina umjetnica koja svoja djela prodaje na svim kontinentima. Rijedak je primjer umjetnika s kredibilitetom u svijetu umjetnosti, a istodobno je i iznimno popularna među širokim masama’, kazao je Glenn Scott Wright, zamjenik direktora galerije Victora Miro. Izložbe japanske umjetnice u Rio de Janeiru, Sao Paulu i Brasiliji tijekom prošle godine bile su među 20 najpopularnijih. Prosječno ih je dnevno pogledalo između 8000 i 9000 posjetitelja.

Kusama je u središte interesa došla 60-ih godina kada je izlagala s umjetnicima poput Andyja Warhola i Claesa Oldenberga. Godine 2013., kada je njezina izložba bila organizirana u New Yorku, poklonici Kusamina umjetničkog rada su i do osam sati čekali u redu da bi u jednoj od njezinih ‘beskonačnih soba’, sastavljenih od ogledala u kojima se zrcalila različita svjetlost, proveli oko 45 sekunda.


Uspješnu izložbu imala je 2012. u britanskoj galeriji Tate Modern, piše Independent.

Časopis The Art objavio je i popis najposjećenijih kulturnih institucija u svijetu u 2014. Sedmi put zaredom na vrhu je Louvre s 9,2 milijuna posjetitelja.

Lana Klobas/ Independent

Komentari