Film “Osmi povjerenik” u trci za ovogodišnjeg Oscara

135

Film „Osmi povjerenik“ redatelja Ivana Salaja hrvatski je kandidat za 91. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku. Film „Osmi povjerenik“ ekranizacija je  popularnog romana Renata Baretića.

Nakon skandala političar u usponu Siniš Mesjak kao vladin povjerenik završava na najudaljenijem naseljenom otoku Trećiću, sa zadatkom organiziranja lokalnih izbora. Njegovih sedam prethodnika u tome nije uspjelo. Na otoku nema telefona, interneta ni signala mobitela, u razumijevanju otočkog dijalekta Mesjaku pomaže zaigrani mladić čudne dijagnoze. Ipak, Mesjak otkriva jedan posve nepoznati, divan svijet, ali i samoga sebe.

Ove je godina na pulskom filmskom festivalu „Osmi putnik“  osvojio pet Zlatnih Areni. Zlatne Arene pripale su Borku Periću za najbolju sporednu mušku ulogu, Alenu i Nenadu Sinkauzu za glazbu, Ivani Škrabalo za scenografiju, Morani Starčević za kostimografiju te Tomislavu Vujnoviću, Antoniju Patljaku, Siniši Mataiću i Sandrinu Požežancu za vizualne efekte.

Komentari