Festival inkluzivne scene u četiri dana u “Zajcu” i HKD-u Sušak

24

Od 10. do 4. lipnja održat će se 4. Festival inkluzivne scene, projekt plesne grupe Magija čiji su plesači članovi Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka.

U riječkom HNK Zajcu i u Hrvatskom kultrunom domu na Sušaku nastupit će razni domaći i inozemni inkluzivni kolektivi. HKD na Sušaku unaprijedio je svoj prostor tako da bude prilagođen svima. U sklopu prostora nalazi se dizalo za nepokretne osobe te nedavno izgrađen sanitarni čvor za osobe s invaliditetom.

Prvi dan, 10. lipnja u HNK Zajcu plesat će 5. ansambl s predstavom “Potomci, divovi, bogovi”. Riječ je o partnerskom projektu Grada Rijeke, HNK Ivana pl. Zajca, Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka te Udruge osoba s Down sindromom – Rijeka 21.

Drugi i treći dan festival se održava u HKD na Sušaku. Premijera plesne predstave „One at a Time“ održat će se 13. lipnja. Koreograf Alessanadar Schiattarella kroz trodnevnu radionicu surađuje s plesačima iz Švicarske i dvije plesačice iz plesne grupe Magija te je nanovo koreografirao predstavu koja će, uz Festival inkluzivne scene, svoju premijeru imati i na 36. tjednu suvremenog plesa u Zagrebu.

Posljednji dan Festivala, 14. lipnja, održat će se prezentacija „Uhvati film“ festivala s četiri kratka plesna filma,  predstava „Lemia“ IMRC Inkluzivnog kolektiva za istraživanje pokreta iz Zagreba, Plesna grupa Magija nastupit će s kratkom prezentacijom dueta u nastajanju „Moja druga“  koreografkinje Gordane Svetopetrić, a kao dio prezentacije radova mladih koreografa vidjet ćemo predstavu Anike Cetine iz Rijeke „Otvori, poravnaj; zatvori!“. Festival zatvaraju koreografija „Što želimo?“ Tamare Bračun iz Rijeke i suvremena plesna predstava „Bijeg“ Udruge gluhih i nagluhih osoba PGŽ Rijeka.

Komentari