EPK 2020. – “Slatko i Slano”, zamišljena drugačija Rijeka na potezu dviju velikih voda

330

U sklopu pretprograma najvećeg i najvažnijeg kulturnog projekta u Hrvatskoj Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u prostoru RiHuba u Rijeci 19. prosinca otvorena je izložba “DeltaLab predstavlja Slatko i Slano”.

Izložba premijerno predstavlja aktivnosti programskoga pravca “Slatko i Slano” te predstavlja arhitektonsko-urbanističke idejne prijedloge mogućih privremenih intervencija na području Rijeke, a ideje potpisuje 16 arhitektonskih timova, među kojima su i neka od najznačajnijih imena suvremene domaće arhitektonske scene (Nikola Bašić, 3LHD, Dinko Peračić, Svjetlana Despot..). Pozvani da sudjeluju u projektu Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kutlure, ovi su se stručnjaci bavili Rijekom kao gradom vječne mijene, propulzivnom sredinom koja je spremna prostornim intervencijama slikati svoje uvijek novo, zanimljivo lice.


“Slatko i Slano” jedan je od 7 programskih pravaca unutar projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture čije su aktivnosti orijentirane na osmišljavanje i aktiviranje nedovoljno iskorištenog, a iznimno zanimljivog i atraktivnog dijela grada u srcu Rijeke. Riječ je o području koje prati tok rijeke Rječine (slatko) do njezinog utoka u more (slano), a otuda i naziv programskoga pravca.

Odabrane lokacije, u ovoj zoni Rječine i dodira Rijeke s morem, na kojima su osmišljeni i iscrtani idejni prijedlozi su Delta, Lungo Fiume, Mrtvi kanal, Školjić, zgrade Ex Ivexa i Exportdrva, te čitav potez gata Molo Longo.

Predstavljena su tako rješenja Kupališta Molo Longo, Svjetionika Molo Longo, Pristaništa Galeb, rješenja Na Uraganu, Bazena Delta, Aneks zgrade Veslačkog kluba Jadran, Lungo Fiume, Delta park, Multikonfesionalni paviljon Ekumena, Terase nebodera, Zipline stanice…i zapravo su arhitektonska viđenja i zamišljeni koncepti aktiviranja, obnavljanja i djelovanja na tim lokacijama.

Ovo što vidite rezultat je rada posljednjih godnu dana na projektu “Slatko i Slano” koji stvraramo kao jedan od programskih pravaca EPK 2020. “Slatko i slano” je programski pravac čiji je nositelj Sveučilište u Rijeci, a DeltaLab je platforma koju smo akreditirali pri Sveučilištu. Okuplja arhitekte, dizajnere, umjetnike, filozofe, kulturologe, sve sastavnice riječkog Sveučilišta i Arhitektonski fakultet u Zagrebu na kojem predajem. Vedran Mimica s AIIT-a u Chicagu i ja napravili smo platformu i pozvali najbolje hrvatske arhitekte i dizajnere. Analizirali smo niz žarišnih točaka koje su zapravo privremene intervencije, a koje će se 2020. godine dogoditi u sklopu EPK. Tako da smo od vrha Molo Longa do Školjića akunpunkturom analizirali dvadesetak lokacija i ovdje vidimo prijedloge koji su zapravo idejna rješenja. U kojem će se opsegu oni izvesti 2020., vjerojatno ne potpuno kako je predstavljeno na ovoj izložbi, jer su ovo zapravo konačna rješenja, već u formi manjih paviljonskih intervencija koje su privremene, jer se ne radi o javnom prostoru grada Rijeke, nego o lučkom ili državnom području, zapravo o području u kojem nije moguće intervenirati zbog niza neriješenih imovinsko pravnih pitanja. Pokazali smo vizuru grada koju građani još nisu imali prilike vidjeti. Ovo su prijedlozi vrhunskih hrvatskih i regionalnih arhitektonskih timova”, kazao nam je Idis Turato, kustos i voditelj programskoga pravca “Slatko i Slano”.

Neke od predstavljenih ideja doista će se i fizički realizirati na zamišljenim lokacijama u 2020. godini kada Rijeka postaje Europskom prijestolnicom kulture, a dio njih otvoren je ostvarenjima u budućnosti.

Izložbu su otvorili voditelj programskoga pravca “Slatko i Slano”, riječki arhitekt dr.sc. Idis Turato, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktorica trgovačkog društva Rijeka 2020 d.o.o. Emina Višnić te rektorica Sveučilišta u Rijeci dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.

Autori arhitektonskih prijedloga istaknuti su i višestruko nagrađivani timovi arhitekata, dizajnera i inženjera iz Rijeke, ostatka Hrvatske te gostiju iz inozemstva, različitih generacija i polja djelovanja.

U okviru projekta Rijeka 2020 – EPK, kroz višemjesečne radionice, suradnje i zajednička promišljanja s timovima DeltaLaba i pravca “Slatko i Slano”, nastajale su vizije novih načina korištenja odabranih lokacija. Bavili su se arhitektonskim i programskim istraživanjem riječke industrijske baštine, lučkih i obalnih područja te njihovih potencijala.

Idejni prijedlozi prenamjena postojećih prostora, osmišljeni paviljoni i strukture i nove svrhe pojedinih lokacija predstavljaju cjelovitu viziju programskoga pravca “Slatko i Slano”.

Ostvarenjem dijela ovih ideja pojedine će lokacije u Rijeci već kroz dvije godine postati nova mjesta susreta, aktivnosti i događanja za sve građanke i građane Rijeke.

DeltaLab – Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam – novoosnovani program pri Sveučilištu u Rijeci posvećen je pitanjima grada, teritorija, infrastrukture, ekologije i globalizacije, kao temeljima za stvaranje regionalnog centra za urbana istraživanja.

Autori prijedloga su Damir Gamulin i Antun Sevšek, x3m, DeltaLab i Dječja kuća, BIRO, Ana Boljar i Ida Križaj Leko, SKROZ, Svjetlana Despot i Dinko Peračić, Iva Letilović i Igor Pedišić, Gorana Stipeč Brlić i Sekcija mladih DAR-a, Bevk Perović arhitekti, Katušić Kocbek arhitekti i Rožić arhitekti, STUDIO UP, 3LHD, Nikola Bašić, Tonči Čerina i Mia Roth Čerina te Platforma 9.81.

 

Komentari