Edukacijska jutra i rasprave nastavili Festival tolerancije

941
Policijska akademija na predavanju Mirka Ilica

Ponedjeljak, 11. travnja, treći dan održavanja 10. Festivala tolerancije Zagreb, donio je zanimljiva Edukacijska jutra na dvije lokacije. Pred prepunim dvoranama predavanja su održali poznati dizajner Mirko Ilić u Kinu Europa te profesor vizualne kulture i suvremene povijesti Frank Stern u Kinu Tuškanac. Stern je svojim predavanjem kroz 4 kratka filma približio tematiku Holokausta te zaintrigirao i srednjoškolce koji su s ostalim posjetiteljima pozorno pratili predavanje. Pokušao je objasniti kako razumijeti film bez riječi kroz simbole, pokrete i gestikulacije. Ilić je tematiku svog predavanja posvetio neofašističkoj ikonografiji i grafičkim simbolima mržnje koji su svoje izvorište pronašli u ikonografiji religija i kultura te uz minimalne preinake dobili novo značenje usmjereno prema mržnji netoleranciji i isključivosti.

Nakon odigranih filmova na dnevnom planu, u večernjim satima na obje lokacije Festivala održane su diskusije. Prva diskusija pod nazivom Terorizam: Ideja iza eksplozije na temu filma Gledanje mjeseca noću održana je u Kinu Tuškanac. U diskusiji su sudjelovali pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama dr. Pavle Kalinić, blogger Večernjeg lista Ratko Martinović i novinar Jutarnjeg lista Denis Kuljiš.

Mirko Ilić
Mirko Ilić

Diskusija je obuhvatila problematiku terorizma i antisemitizma, ali i pitanja tko stoji iza terorizma i tko ga piše i režira. Kako je blogger Ratko Marinković zaključio, terorizam u konačnici ne možemo pobijediti, no ne smijemo ga se bojati i nastaviti normalno živjeti svoj život.

Zatim, u kinu Europa nakon filma Chuck Norris vs. Communism održana je diskusija Iza željezne zavjese: Heroji iz videorekordera u kojoj su sudjelovali teoretičar filma Daniel Rafaelić, urednica zabavnog programa HTV-a Ksenija Urličić i filmski i glazbeni kritičar Anđelo Jurkas. Diskusija se bavi pitanjem mogu li film i umjetnost utjecati na promjene u svijetu ili barem potaknuti pojedinca da on sam mijenja svijet i na isto potakne i druge. Zaključna misao gostiju je da nas umjetnost treba učiti da budemo slobodni, otvaramo se i informiramo. Obje diskusije moderirala je komentatorica HRT–a Jasmina Popović.

Komentari