Doprinos JGL Muzeja farmacije povodom 750 godina farmacije u Hrvatskoj: Izložba povijesnih ljekarni na Korzu

Svi posjetitelji će do 27. srpnja moći razgledati izložbu i upoznati se s ljekarnama Rijeke i Sušaka s kraja 19. i početka 20. stoljeća

27

JGL Muzej farmacije je, u suradnji s Gradom Rijekom, postavio izložbu „Ljekarne Rijeke i Sušaka s početka 20. stoljeća“, koju će posjetitelji moći razgledati do 27. srpnja. Time je riječki muzej dao doprinos povodom 750 godina farmacije u Hrvatskoj i 30 godina JGL-a, a čime je dodatno obogaćen i turistički sadržaj za sve posjetitelje Rijeke ovih dana.

„Farmacija je dala neporeciv doprinos civilizaciji, a ljekarne su oduvijek bile važna spona urbanog razvoja, utkana u svakodnevni život građana. Osnivanje ljekarne u bilo kojem gradu oduvijek je predstavljalo značajan zdravstveni događaj. Zato nas izuzetno veseli što Riječanima, ali i svim gostima, možemo pokazati i ovaj dio naše bogate povijesti i zahvaljujemo JGL Muzeju farmacije na tome“, istaknula je na otvaranju izložbe Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke.

jgl izložba korzo

Najstarija hrvatska ljekarna nalazi se u Trogiru i datira iz 1271. godine, a jedna od najstarijih očuvanih ljekarni u Europi je samostanska ljekarna „Male Braće“ u Dubrovniku. Počeci ljekarništva u Rijeci sežu, pak, u 1437. godinu, kada se u zapisima gradskog notara Antona De Renna spominje Antonio Pertusan, ljekarnik iz Venecije.

„Naša zemlja baštini dugu ljekarničku tradiciju, koja se razvijala istodobno s europskim trendovima u ljekarništvu. Ove godine slavimo dva značajna jubileja, 30 godina JGL-a i 750 godina farmacije na tlu Hrvatske, stoga smo ovom izložbom željeli odati počast i poštovanje ljekarnicima i ljekarničkoj struci“, naglasila je Eva Usmiani Capobianco, članica Upravnog odbora JGL-a.

LjekarnaSvetomTrojstvu_1

Zanimljivo je da se neke od povijesnih ljekarni Rijeke i danas nalaze na istome mjestu.

„Drago nam je što JGL Muzej farmacije ovom izložbom našim sugrađanima predstavlja jedan segment svakodnevnog života Rijeke s početka 20. stoljeća. Ljekarne tada nisu bile samo zdravstvene ustanove, nego i mjesta okupljanja riječkih i sušačkih intelektualaca“, zaključio je Marin Pintur, autor izložbe i kustos JGL Muzeja farmacije.

JGL Muzej farmacije je otvoren u listopadu 2020. godine, kao prvi privatni muzej takve vrste u Hrvatskoj, a u Užarskoj ulici 11 može se razgledati stalan postav muzeja, koji modernim pristupom spaja povijest farmacije u Rijeci, Hrvatskoj i u svijetu.

 

Komentari