Dokumentarni film “Ja bi’ da to imam doma” povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve transfobije

81
Ja bi’ da to imam doma
Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve transfobije (20.11.), udruge LORI i K-zona pozivaju na projekciju dokumentarnog filma „Ja bi’ da to imam doma” u Circolu u utorak 21. studenog 2023. s početkom od 19:30. Nakon filma publika će imati prilike razgovarati sa scenaristicom Eminom Hermann, a razgovor će (premijerno u toj ulozi!) moderirati Mirna Unuk, jedna od autorica dokumentarnog filma „Ja dišem“ (2023.) i volonterka LORI.

U ugodnom i friendly ozračju Circola poslije filma i razgovora nastavlja se s druženjem

Inače, ovaj dirljivi dokumentarac prikazan je riječkoj publici u lipnju 2020. godine, no kako su tad bila striktna ograničenja zbog sprečavanja koronavirusa, odlučeno je da se prikaže još jednom.
Lokacija: Zajednica Talijana Circolo, Uljarska ul. 1, 2. kat.
Vrijeme: 21.11.2023. od 19:30.

O filmu 

„Ja bi’ da to imam doma“ topla je priča devet protagonista i protagonistkinja o tome kad je tko shvatio da je gay, trans, o odrastanju, odnosu s roditeljima, coming outu i posljedično (ne)prihvaćanje okoline. Film okuplja LGBTI osobe različite dobi i iskustava – osobe koje su zbog svog rodnog identiteta i izražavanja doživjele vršnjački bullying i nasilje, obiteljsko nasilje, fizičke napade na javnim mjestima te osobe koje su zbog neprihvaćanja okoline pokušale suicid.
Ulaz na događaj je besplatan.

Ana Opalić

Ana Opalić dubrovačka je fotografkinja, snimateljica i redateljica koja se u svojem radu često fokusira na LGBTI pitanja. Kao snimateljica radila je na dokumentarnom filmu Diane Budisavljević „Nije ti život pjesma Havaja“, a potpisuje i ko-režiju dokumentarnog filma „Još jednom“. Članica je queer bendova „U pol’ 9 kod Sabe“ i „Ti, ja i moja mama“.

Noah Kraljević

Noah Kraljević je snimatelj, montažer i redatelj koji već dugi niz godina radi u produkciji K-zone (Vox Feminae Festival). Kao montažer radio je na filmu „Jezik, rod i spol“, a s Anom Opalić režirao je film „Još jednom“. Jedan je od suosnivača udruge KolekTIRV, te je zbog svog doprinosa zajednici na Povorci Ponosa 2014. godine proglašen LGBT osobom godine.
Projekciju filma organiziraju Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ i udruga K-zona u sklopu projekta Savez za LGBTIQ ravnopravnost na radnom mjestu koji za cilj ima doprinijeti zaštiti prava i suzbijanju diskriminacije LGBTI+ osoba na radnom mjestu i pri zapošljavanju. Projekt provode organizacije civilnoga društva Prostor rodne i medijske kulture „K-zona“ i Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ iz Hrvatske te Legebitra iz Slovenije, a financira ga Europska unija kroz program „Građani, jednakost, prava i vrijednosti“ (CERV) u iznosu od 177 789.06 EUR.

Komentari