Dokumentarci o hrvatskim sportašima na festivalu High 5

297
Ironwoman

Skijaši Janica i Ivica Kostelić, hokejaši Medveščaka Zagreb, Hrvatska vaterpolska reprezentacija, stolnotenisačica Tamara Boroš, boksači Hrvoje Sep i Filip Hrgović te triatlonka Đurđica Orepić glavne su zvijezde domaćih filmova koji će se naći u programu premijernog izdanja High 5 Sport Film & Media Festivala. Posjetitelji će tako od 26. do 30. travnja imati jedinstvenu priliku zaviriti u svijet proslavljenih hrvatskih sportaša kroz snažne i emotivne priče prenesene na veliko filmsko platno.

Dokumentarni film autora Brune Kovačevića Gnothi Seauton, ili u prijevodu Upoznati samoga sebe, prati život najuspješnije skijaške obitelji na svijetu kroz dvadeset i tri godine. Prvi kadrovi filma o obitelji Kostelić snimljeni su u vrijeme kad je Janica bila djevojčica od 8 godina, a posljednji 2014. godine u Sočiju kad je Ivica četvrti put osvojio olimpijsko srebro. Film je svjetsku premijeru imao početkom veljače u Los Angelesu, a u travnju će biti prikazan i zadarskoj publici.

Dokumentarac O hokeju i Medvjedima prati uspjehe zagrebačkog hokeja kroz priču o Klubu hokeja na ledu Medveščak Zagreb. Osim povijesnog presjeka, filmom se kroz svjedočenja ključnih pojedinaca iz povijesti kluba, ali i sadašnjih članova te vodećih ljudi KHL Medvešak Zagreb, nastoji autentično zabilježiti fenomen popularnosti ovog kluba, kao i jedinstven navijački duh Medveščakove publike.

Barakude, Nikša Dobud, Ivica Tucak, Pete Radovich, Josip Pavić
Barakude, Nikša Dobud, Ivica Tucak, Pete Radovich, Josip Pavić

Peter Radovich, proslavljeni američki producent i redatelj hrvatskog porijekla, dobitnik 28 nagrada Emmy, ispričao je priču o ubojitim Barakudama, beskompromisnim borcima za crveno-bijele kockice koje će gledatelji upoznati iz dosad neviđenog kuta. Glavni protagonisti istinske su sportske zvijezde, a ideja o dokumentarcu Barakude rodila se nakon što su hrvatski vaterpolisti osvojili olimpijsko zlato u Londonu.

Na repertoaru festivala High 5 naći će se i film Ironwoman, scenaristice i urednice Nevene Rendeli, koji prati sportski uspjeh Porečanke Đurđice Orepić. Domaćica, udovica i majka troje djece u svojim se 50-ima odlučila spremiti za najteži triatlon na svijetu “Ironman”, a dokumentarni film prati Đurđicu u njezinoj želji da ode na prestižno svjetsko prvenstvo na Havaje.

Još jedna uspješna hrvatska sportašica čiji je profesionalni pristup sportu i dugogodišnji mukotrpni rad zaslužio biti prikazan na velikom platnu je Tamara Boroš. O blistavoj karijeri jedne od najboljih europskih stolnotenisačica svih vremena snimljen je biografski dokumentarni film nazvan Tamara koji na zanimljiv način otkriva načine i metode treninga koji su je doveli do velikog uspjeha.

Sad ili nikad, Filip Hrgović
Sad ili nikad, Filip Hrgović

Film Sad ili nikad promatrački je dokumentarac koji prikazuje svojevrstan “backstage“ u boksu, odnosno ono što se događa u samim boksačima. Film prati predani rad dvojice hrvatskih boraca Hrvoja Sepa i Filipa Hrgovića sa svojim trenerom Leonardom Pijetrajem. Njihove pripreme su fizički i psihički rigorozne i stavljaju na kušnju sve što su ikad naučili.

High 5 Sport Film & Media Festival već je najavio kako se samo za ovu prigodu snima i film Prvi put urednice i scenaristice Mirjane Hrge, koji je nakon dvadeset godina okupila zlatne olimpijske rukometaše iz Atlante.

Više informacija o festivalu može se pronaći na službenoj internetskoj stranici festivala www.high5festival.com, a svi zainteresirani svoje filmove za natjecateljski dio festivala mogu prijaviti do 31. ožujka 2016. godine.

Komentari