Dodijeljene Nagrade Status najboljim glazbenicima Hrvatske

390
Udruga LP Rock 60's River Band

Riječki Pogon kulture nedavno je ugostio samu kremu hrvatskih glazbenika i umjetnika. U zanimljivoj dvosatnoj priredbi dodijeljena je Nagrada Status glazbenicima – instrumentalistima koji su zaslužni za najkreativnije glazbene izvedbe u Hrvatskoj. Osim vrhunskim instrumentalistima, Glavni odbor Hrvatske glazbene unije dodijelio je i posebna priznanja osobama i institucijama koje su svojim dugogodišnjim djelovanjem i važnim utjecajem ispisale najsjajnije stranice hrvatske glazbe, a neki od dobitnika su i legendarne grupe Parni valjak i Crvena jabuka.

Nagrda Status_05

U nezaboravnoj večeri ispunjenoj vrhunskom glazbom i virtuoznim izvedbama uživali su brojni glazbenici koji na ovaj način dobivaju priznanje za svoju vještinu i talent te za sav mukotrpan rad i uložen trud koji čini vrhunskog instrumentalista. Posebnom nagradom Hrvatske glazbene unije počašćeno je šesnaest osoba i institucija koji su svojim radom zadužili hrvatsku glazbu, a među dobitnicima ove prestižne nagrade su Parni valjak, Crvena jabuka, Klapa Lučica, Zorica Kondža, Tomislav Bralić i klapa Intrade, emisija Hrvatskog radija “Po vašem izboru”, i brojni drugi bez čijeg djelovanja bi naša glazbena scena bila znatno siromašnija.

Zanimljivu scenografiju i uređenje dvorane devetnaeste svečanosti dodjele Nagrade Status potpisuje jedan od najposebnijih i najkreativnijih glazbenika domaće scene Mrle iz grupe Let 3. Scenografija nazvana “Status u žici” poslala je poruku vezanu uz trenutnu izbjegličku krizu i pokazala solidarnost glazbenika u želji da se glazbenici svih zemalja udruže i pomognu da se ova humanitarna katastrofa što prije privede kraju.

Nagrada Status_publika

Nagrada Status kojom se nagrađuje vrhunsko umijeće i vještina sviranja dodjeljuje se od 1997. godine najboljim hrvatskim instrumentalistima u protekloj koncertnoj i diskografskoj godini u kategorijama zabavna, pop-rock i urbana glazba, narodna i etno glazba te jazz glazba. Tako su nagrađeni gitaristi, klavijaturisti, trubači i svi ostali glazbenici koji su se svojim radom i vještinama posebno istaknuli u 2014. godini.

Više informacija o Nagradi Status možete pronaći na službenoj stranici nagrada-status.hgu.hr te službenoj stanici Hrvatske glazbene unije www.hgu.hr.

Nagrada Status_02

DOBITNICI NAGRADE STATUS ZA 2014:

Kategorija zabavne, pop-rock i urbane glazbe

Ivan Mihaljević Miha – električna/akustična gitara
Martin Petračić – bas gitara
Branimir Jovanovac Vani – klavijature
Marko Duvnjak – bubnjevi
Ivica Premelč – saksofon
Marko First – violina
Sanja Vrančić – mandolina

Kategorija narodne i etno glazbe

Krunoslav Dražić – tambura
Marjan Krajna – harmonika

Kategorija jazz glazbe

Vojkan Jocić – saksofon
Davor Križić – truba
Elvis Penava – električna gitara
Joseph Joe Kaplowitz – klavir i tuba
Zvonimir Šestak – kontrabas/bas gitara
Janko Novoselić – bubnjevi
Luka Žužić – trombon

Posebna nagrada Mlada nada jazza
Bruna Matić – bubnjevi i udaraljke

Dobitnici posebnih priznanja

Parni valjak
Crvena jabuka
Vedran Božić
Ženska klapa Luka
Glazbeni studio Tetrapak – vl. Ivica Čović – Pipo
Hrvatski radio 1. program – emisija “Po vašem izboru”
Klapa Lučica
Stjepan Jeršek-Štef
Vesna Nežić-Ružić
Drago Laban
Joško Banov
Zorica Kondža
Tomislav Bralić i klapa Intrade
Rock grupa Grad
HRT centar Osijek – radio emisija “Desetica”
Bruna Matić

Komentari