Dobrodošli u Brod na Kupi na osvajanje divljine s pogledom na more!

41

Od petka, 30. srpnja 2021. u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi ( Kralja Tomislava 1) započinju Dani otvorenih vrata koji će trajati cijeli kolovoz. Od utorka do nedjelje, u radnom vremenu od 10 do 16 sati, posjetitelji će besplatno moći razgledati novi stalni postav Prirodoslovnog muzeja Rijeka „Divljina s pogledom na more“ i „Interpretacijski centar Putovima Frankopana, Brod na Kupi“.

U stalnom postavu „Divljina s pogledom na more“ Primorsko-goranska županija i Prirodoslovni muzej Rijeka posjetiteljima predstavljaju prirodnu baštinu Gorskog kotara – od Kupske doline i krškog podzemlja, preko najznačajniji šumskih zajednica, planine iznad šumske granice, pa sve do neba i oblaka. Postav prikazuje značajke, zanimljivosti i posebnosti prirode goranskog područja, ali i elemente tradicionalnog suživota čovjeka i prirode na ovom području. Izuzetno atmosferičan postav omogućava posjetiteljima da zavire u sićušan svijet mahovina i lišajeva, posjete hladnu i mračnu ponikvu, istraže rudnik, osjete ekstremne vremenske uvjete na planini, iskušaju penjanje na umjetnu stijenu i pri tome otkriju skrivene eksponate ili da čak upoznaju ptice uživo.

U prizemnom dijelu Kaštela Zrinskih uređen je „Interpretacijski centar Putovima Frankopana, Brod na Kupi“, jedan od osam suvremenih multimedijalnih interpretacijskih centara na „Kulturno-turističkoj ruti Putovima Frankopana“. Svaki Interpretacijski centar ima svoju temu, a tema ovog centra je odnos obitelji Frankopana i Zrinskih prema prirodi.

Ova oba sadržaja čine iznimnu turističku atrakciju u dvorcu koji datira iz 17. stoljeća, a nalazi se u pograničnom području, na samom ulazu u Hrvatsku iz smjera Slovenije.

Ukupno je u uređenje i opremanje u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi uloženo oko 5,2 milijuna kuna, od čega je kroz EU projekte KRASn’KRŠ i Kulturno-turistička ruta „Putovima Frankopana“  osigurano gotovo 4,6 milijuna kuna.

Dobrodošli u Brod na Kupi na osvajanje divljine s pogledom na more!

Divljina s pogledom na more-PMR

Radno vrijeme:

  • utorak – nedjelja: 10 – 16 sati
  • ponedjeljkom, praznikom i blagdanom zatvoreno

Upute:

Sukladno mjerama i odlukama u vezi s pojavom bolesti COVID-19, Prirodoslovni muzej Rijeka prilagođava organizaciju rada u svrhu zaštite djelatnika i posjetitelja:

  • Kaštel Zrinskih je otvoren za sve vrste posjeta, pojedinačne i skupne, uz ograničenje broja posjetitelja;
  • broj posjetitelja u redovnom radnom vremenu se ograničava na najviše 20 posjetitelja istovremeno;
  • posjetitelji su obavezni nositi maske ili druga pokrivala za nos i usta (izuzev djece), dezinficirati ruke pri ulasku u Kaštel, održavati međusobni razmak od najmanje 2 metra te ne dodirivati površine koje nisu isključivo tome namijenjene;
  • vrijeme posjete je ograničeno na sat vremena.

Cijena:

  • privremeno se ulaznica ne naplaćuje

Komentari