Dobri duh alternative u Booksi

93

U Booksi će u utorak, 9. lipnja u 19 sati, u sklopu tribine “Književnost, između” gostovati Zdenko Franjić, nezavisni izdavač glazbenih izdanja, knjiga, stripova, čovjek koji je na puno načina zadužio književno-glazbenu alternativnu scenu.

Zdenko Franjić je još 1987. osnovao prvu hrvatsku (odnosno tad još jugoslavensku) nezavisnu glazbenu izdavačku kuću Slušaj najglasnije, pod čijom je kapom do danas izdano više stotina albuma. U njegovoj su diskografiji glazbenici koji nikad nisu dobili široku vidljivost, ali i legendarna imena poput Satana Panonskog, The Bambi Molestersa, Majki ili Damira Avdića. Sve je njih Franjić, zapravo, otkrio i progurao im na vidjelo prva izdanja.

Sam za sebe kaže da, poput skupljača narodnih plesova, “bilježi suburbanu kulturu”. Ali Franjić nije samo strastveni fan te suburbane glazbe i književnosti, nego i njen postojani autor. Prve knjige koje je objavio bile su upravo njegove zbirke poezije Ludi pes i Furanje gudove. Otada ne izdaje svoje stihove, nego ih recitira uživo.

Priznanja za njegov rad nikad sa sobom nisu donijela veće svote novca, ali su zato riječi i poštovanje koje muzičari imaju za Franjića nemjerljivi u znamenkama. Dokaz tomu je i dokumentarni film Oči u magli snimljen o njemu 2005. godine, kao i nagrada na ovogodišnjem vinkovačkom DORF festivalu koju je dobio za životno djelo.

Zdenko Franjić dolazi u Booksu na razgovor, a sa sobom, kao i posvuda gdje ide, nosi naramak svojih izdanja za zainteresirane posjetitelje. Zajedno s njim doći će i njegov alter ego Lutajući DJ Zdena pa će svi prisutni imati priliku čuti i poeziju uronjenu u muziku.

Cijela najava događanja