Divna i pametna izložba pasa iz Azila koji čekaju svoj dom i obitelj

132
Udomi pravu ljubav

Izložba „Udomi pravu ljubav“ u organizaciji Društva za zaštitu životinja Rijeka prikazuje slike pasa iz azila, a glavni joj je cilj dodatna senzibilizacija javnosti na udomljavanje pasa iz azila.

Društvo za zaštitu životinja Rijeka na području Rijeke i okolice djeluje već 20 godina, brinući o odbačenim i izgubljenim životinjama.

Prema riječima volonterke iz azila na Viškovu, Merime Ferk, koja je na otvorenje došla s dva psa iz azila Ginom i Ginom, tijekom godine kroz taj azil prođe oko 300 pasa koji budu udomljeni, a trenutno na skrbi imaju 90 pasa, dok se još dodatnih 30 nalazi u privremenom smještaju u koji upućuju štence, kao i stare i bolesne pse, te one kojima je potrebna neka vrsta postoperativnog oporavka.

Udomi pravu ljubav

Kako bi građane potaknuli na udomljavanje, na svakoj fotografiji nalazi se i QR kod koji vodi na album svakog pojedinog psa na Facebook stranicama Azila za pse “Društvo za zaštitu životinja Rijeka”.

Iako su se, kako kaže Ferk, tijekom prošle godine u azilu izvodili radovi na promjeni krovova boksova u kojima su smješteni psi, izgradila se karantena, poboljšana je kvaliteta vode iz šterne, boksovi su zatvarani kako bi psima i ljeti i zimi boravak u njima ipak bio ugodniji, financijskih sredstava kao ni broja volontera nikada nije dovoljno. „Trenutno je u azilu na Viškovu aktivno 15-ak volontera koji svakodnevno obavljaju sve stvari koje su potrebne, od hranjenja pasa, čišćenja do odlazaka veterinaru. Svi naši psi su veterinarski zbrinuti, što znači da su cijepljeni i zaštićeni od parazita, a svi oni koji dođu k nama budu i kastrirani i sterilizirani. Iako na godišnjoj razini udomimo veliki broj pasa, trudimo se ostati u kontaktu s udomiteljima kako bismo nastavili pratiti njihov život u njihovom novom ‘zauvijek domu’“, kaže Ferk koja je ovim putem pozvala sve zainteresirane volontere da im se pridruže.

Udomi pravu ljubav

 

Važnost rada udruga za zaštitu životinja prepoznaje i Grad Rijeka koji je tijekom prošle godine iz proračuna, kroz Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb izdvojio nešto više od 10.500,00 eura. „Grad Rijeka već dugi niz godina sufinancira razne programe zaštite životinja, pa tako osim za rad Društva za zaštitu životinja sufinancira i rad udruge Mijau koja sterilizira slobodnoživuće mačke. Ovom izložbom želi se skrenuti dodatna pažnja građanima na važnost udomljavanja pasa. Također, želio bih istaknuti kako je Grad Rijeka zbog negativnog utjecaja kojeg uporaba pirotehnike ima na životinje, ove godine odustao i od tradicionalnog vatrometa na proslavu nove godine“, istaknuo je voditelj projekta „Rijeka – Zdravi grad“ Jadran Mandekić.

Udomi pravu ljubav

Valja dodati, kako će u sklopu izložbe, u subotu, 28. siječnja od 10 do 14 sati Društvo za zaštitu životinja Rijeka na Korzu građane upoznati s nekima od pasa koji su pozirali za fotografije postavljene na izložbi.

Izložba „Udomi pravu ljubav“ realizirana je uz potporu Grada Rijeke i trgovine HOP.

Komentari