Umjesto da Kazalište izađe u Grad – ovoga puta Grad ulazi u Kazalište. Točno u 21.00 sat bit će otvorena doslovno sva vrata velebne zgrade riječkog HNK (binski i službeni ulazi, bočni sigurnosni izlazi, glavni ulaz za publiku, ulazi za galeriju) te će istodobno započeti više od trideset različitih programa u svim scenskim i društvenim te gotovo svim radnim prostorima riječkog Kazališta (osim onima u koje je pristup zabranjen zbog sigurnosnih razloga), od pozornice do galerije, od loža do garderoba, od atrija do studija, od foyera do šminkeraja.

Gotovo dvije stotine umjetnika i djelatnika riječkog „Zajca“ izvodit će odlomke preko dvadeset već poznatih ili pak budućih predstava i koncerata, uvoditi posjetitelje u urede i prostorije u kojima se kreira i tehnički realizira kazališni program, pozvati ih da sami, ako žele, isprobaju scene nekih od najpopularnijih predstava, podijeliti s publikom svoje kazališne priče. U nešto više od sat vremena zajedničkim snagama pretvorit će riječki HNK u živu, spektakularnu kazališnu izložbu prepunu iznenađenja te predstaviti Kazalište – i kao zgradu i kao ustanovu te, najvažnije od svega, ljude – u dosad neviđenom svjetlu.

Posjetitelji otvorenja Riječkih ljetnih noći moći će pratiti plesne predstave iz neposredne blizine, hodati kroz baletne scene, pjevati sa zborom, poslušati muzičku probu opere „La boheme“ što se priprema za sljedeću sezonu, kušati pizzu koju će pripremati glumci Talijanske drame, uživo pratiti intervju s kazališnim umjetnicima, prvi pogledati scene iz premijerne festivalske predstave „Stand up Zajc“, razgledati najraskošije kostime i „najluđe“ kazališne rekvizite, sjesti među orkestralne glazbenike na pozornici i doživjeti zvuk simfonijske glazbe iz srca orkestra, itd. U foyeru Kazališta bit će organiziran program za najmlađe, s toboganima, harfom, pjevanjem i grickalicama. S druge strane, u jednu će od prostorija moći ući samo stariji od 18 godina.

Točno u 22.00 sata svi će se okupiti u gledalištu HNK gdje ih čeka veliko iznenađenje za finale otvaranja 14. Riječkih ljetnih noći!

Osim što će moći slobodno šetati „Zajcom“, ući u sve prostore te razgovarati s umjetnicima i ostalim kazališnim djelatnicima, publika će se moći posve prepustiti umjetnosti kazališta koje diše i zrači životom našeg Grada kao “luke različitosti”!

Na prvim dvama sljedećim programima zadržat ćemo se u klimatiziranom riječkom ljetnom HNK Ivana pl. Zajca, uz plesna gostovanja iz Zagreba (subota, 1. srpnja) i Italije (utorak, 4. srpnja), a nakon toga kreći programi na otvorenom od Molo longa do Ljetne pozornice u Opatiji.

Pratite program Riječkih ljetnih noći – Vrijeme je za odluke! I osigurajte ulaznice uz brojne pogodnosti i popuste (blagajna@hnk-zajc.hr; 051/337-114).