Poslušajte priče iz karantene

52

Ovog tjedna otvorena je online platforma za kolektivno književno stvaralaštvo potaknuta idejom mladih riječkih književnica Ane Cerovac, Antonije Mežnarić i Vesne Kurilić. Riječ je o inicijativi “Decameron 2020 – priče iz karantene”. Cilj inicijative je podijeliti kratke priče koje su nastale u vrijeme pandemije te čitateljima ponuditi umjetnički sadržaj koji će barem dijelom nadomjestiti odgođene ili otkazane kulturne programe.

Inicijativa je potaknuta književnim klasikom “Dekameron”, talijanskog humanista Giovannija Boccaccia u kojem skupina mladih ljudi pred epidemijom kuge odlazi na selo, gdje pričaju priče na razne teme kako bi si skratili vrijeme čekanja. Ideja je veoma slična – domaći autori će koristiti internet za pripovijedanja, a čitatelji će moći u bilo kojem vremenu poslušati njihove priče. U inicijativi mogu sudjelovati svi autori koji pišu u bilo kojem žanru na hrvatskom jeziku. Teme su, kao i u originalnom Dekameronu, predložene i vezane uz aktualne okolnosti, a odnose se na svemir, nitko ne čuje kad kašlješ (priče o izolaciji), junaci našeg doba (priče o solidarnosti), ljubav u doba korone (ljubavne priče), povijesne pošasti, vrli novi svijet (priče o svijetu kakvog više ne poznajemo), vidanje i vidarsko prigovaranje (priče o magičnim iscjeljenjima), ljudska komedija (priče o toaletnom papiru).

Odabrane priče bit će objavljene na blogu i društvenim mrežama kako bi bile svima dostupne i nakon pandemije, a omogućeno je ocjenjivanje i komentiranje priča. Ujedno, po završetku pandemije, odabrane priče bit će okupljene u elektroničku zbirku Decameron 2020 – priče iz karantene.

Komentari