Decameron 2020: Priče iz karantene. Ako ste zaintrigirani, pročitajte više!

115

Decameron 2020 online je dođagaj koji je nastao kao rezultat književnog druženja inspiriranog pandemijom i dugogodišnjom tradicijom hrvatskog fandoma (zajednice fanova fantastike) da reagira na aktualna stanja i to književnim stvaralaštvom.

Projekt je nadahnut književnim klasikom Dekameron talijanskog humanista i književnika Giovannija Boccaccia. U originalnom djelu skupina mladih ljudi bježi pred epidemijom kuge na selo gdje naizmjenice svaki dan pričaju priče kako bi si kratili vrijeme. Cilj ovog online događaja ispuniti je virtualni krajolik pričama nastalima u vrijeme pandemije i na taj način donekle nadomjestiti kulturne sadržaje koji su morali biti odgođeni i otkazani.

Priče će se za vrijeme borbe s pandemijom redovito objavljivati na blogu Decameron2020 stoga se potiče autore da počnu pisati već po objavi ovog poziva. Sudjelovanje u ovom eventu u potpunosti je volontersko, a izbor priča koje će se objaviti provodit će uredništvo. Dopušteni su svi žanrovi, a posebno su poželjni fantasy i SF. Radnja priča trebala bi biti smještena na prostor Hrvatske i regije.

U skladu s praksom u izvornom Dekameronu, objavljeno je i sedam tema koje će autori moći umjetnički interpretirati na svoj način. Jedan autor može poslati i više od jedne priče pod uvjetom da su u različitim temama.

Teme/smjernice za Decameron 2020:

U svemiru, nitko ne čuje kad kašlješ (priče o izolaciji)
Junaci našeg doba (priče o solidarnosti)
Ljubav u doba korone (ljubavne priče iz doba epidemije)
Povijesne pošasti (o kugi i drugim zlima)
Vrli novi svijet (priče o svijetu kakvog više ne prepoznajemo)
Vidanje i vidarsko prigovaranje (priče o magičnim oboljenjima i iscjeljenjima)
Ljudska komedija (humoristične priče o wc papiru i drugim nedaćama)

Preostale tri teme od ukupnih deset bit će objavljene naknadno.

Priče moraju biti prethodno neobjavljene, napisane na hrvatskom jeziku ili jezicima s kojih se ne prevodi, a dozvoljen je velik raspon duljina: od 100 do 8 000 riječi. Tekstovi se šalju u formatima .doc ili .docx (font Times New Roman, veličina 12, prored 1,5) na mail: decameron2020.hr@gmail.com.

Priče objavljene na blogu naknadno će proći kroz dodatan izbor te će biti objedinjene u elektroničkoj zbirci Decameron 2020 – Priče iz karantene čija će se promocija održati po ponovnoj uspostavi javnih okupljanja i manifestacija.

Komentari