Davne 1982. godine ove su grupe postavile temelj Riječkog karnevala, a sada su dobile i svoje Lolice

211

Dibie Host umirovljenica je i kreativka čije nas lutkice, nazvane Lolice uvode na izložbu „Maske prije maskica“ u Exportdrvu, koja je otvorena do 28. veljače. Lolice na izložbi predstavljaju tri grupe koje su davne 1982. godine prošetale Korzom i udarile temelje Riječkog karnevala. To su Pehinarski feštari, Halubajski zvončari i Karmelino, odnosno grupa Lako ćemo, koja je na Korzo u to vrijeme, davne 1982. godine došla kao Cirkus.

Činjenica da mi osobno nedostaje šušur oko maškara, ova posebna, virtualna godina, potakla me da u čast naših prvih maškaranih grupa koje su davne 1982. godine prošetale Korzom izradim Lolice koje bi nas podsjetile na njih. Tako su nastale Lolice Halubajskog zvončara, Pehinarskog feštara i grupe Lako ćemo u liku Karmelina. Za tradicionalne maske zvončara i feštara s kojima živim i surađujem posljednjih 30-ak godina znala sam kako trebaju izgledati, dok sam za grupu Lako ćemo imala malih dvojbi. Njihova maska je bila Cirkus. Tu je bilo raznih kostima, ali za Karmelina sam se odlučila jer je on bio jedan od onih prvih koji su prošetali Korzom i jedan jedini koji i danas šeće Korzom tijekom Riječkog karnevala upravo u tom kostimu. Karmelino je dobri duh, crvenog nosa i Dječjeg maškaranog Korza, čiji sam redoviti učesnik i sama bila. Naziv izložbe Riječki karneval-početak nije slučajnost, ovo je samo početak koji planiram nastaviti,“ priča nam Dibie Host.

DSC_2514

Dibie Host ističe kako sve njezine lutkice nose ime Lolice po prvoj lutkici koju je izradila, a odabir tematike nije slučajan. Naime, Dibie Host potječe iz obitelji koja je svake godine sudjelovala na maškarama. Sve lutkice izrađuje od moosgummia, odnosno pjenaste gume, gomma Eva, gooma Crepla, Mousse, a njihova osobitost su velike glave s bitnim značajkama osobe koju predstavljaju i velike cipele. Za izradu jedne lutkice, kaže Dibie Host, potrebno je oko tjedan dana. U svaku Lolicu uloženo je puno ljubavi, a pažnja se pridaje svakom detalju što se osobito može uočiti u korištenju autentičnih zvona u izvornom materijalu i korištenju pravog ovčjeg runa kod Halubajskog zvončara.

Ideja o izradi Lolice koja predstavlja Halubajskog zvončara, došla je sasvim slučajno. Tijekom rada u Dječjem vrtiću Rijeka bila sam dio edukacije Erasmus+ u projektu „Umjetničko izražavanje i humanističke vrijednosti“ koji se provodio od 2017. godine. Tijekom dvogodišnjeg projekta gostovali smo u zemljama učesnicama: Belgija, Italija, Francuska Španjolska. Kada je došao red da Rijeka ugosti učesnike, postavilo se pitanje što pripremiti gostima kao suvenir. Između mnoštva naših prijedloga, odluka je pala na moju Lolicu u liku mini Halubajskog zvončara. To je bio početak jednog novog projekta u izradi Lolica. Nakon odlaska u mirovinu počela sam izrađivati malo veće Lolice pa su nastale i Lolice naših zvončara: halubajskih, zametskih, frlanskih, rukavačkih, grobničkih dondolaša… u ovoj sadašnjoj veličini od 50-ak centimetara. Imam novih ideja i nadam se da ću ih uspjeti realizirati do 40. obljetnice Riječkog karnevala“, nadodaje ponosno Dibie Host.

Svoje oduševljenje na prikaz Karmelina nije mogla sakriti ni sama Karmelino Klaunica, odnosno Marina Vladić: „Kad mi se Dibie javila s problemom kako bi prezentirala grupu Lako ćemo, tu nije bilo dvojbi. Te godine kad smo prvi puta izašli na Karneval bili smo velika Cirkus grupa Lako ćemo. U grupi su se nalazi svi od direktora do onih koji prodaju kokice i kikiriki, žonglera i svega onoga što cirkus predstavlja. Karmelino je bio glavni cirkuski klaun i u potpunosti je prepoznatljiv i autentičan! Cijela grupa je zabavljala ljude, ali smo se zabavljali i svi mi. Oduševljena sam izradom, Dibie je pogodila sve do najmanjeg detalja, ali još više sam oduševljena činjenicom s koliko je ljubavi sve izrađeno. Lolice izgledaju kao da imaju dušu.“

DSC_2525

Sve ostale radove Dibie Host možete pronaći na Facebook stranici Bibi-art.

Komentari