Daphnis i Chloe

155

Nikako ne propustite pogledati prošlosezonsku iznimno uspjelu riječku baletnu predstavu “Daphnis i Chloé” Maurice Ravela u koreografiji i režiji Staše Zurovca i pod dirigentskim vodstvom Nade Matošević jer će na trima skorašnjim izvedbama 28., 29. i 31. siječnja 2011. u ulozi Daphnisa nastupiti zvijezda zagrebačkog baleta George Stanciu dok će mu partnerica na sceni, po prvi put u ulozi Chloé, biti sjajna riječka balerina Sabina Voinea Vukman.

Prvak zagrebačkog Baleta George Stanciu osvojio je publiku ne samo neobuzdanom plesačkom energijom i temperamentom već i neodoljivim scenskim šarmom. Taj dvadesetdevetogodišnji baletni čarobnjak ostvario je čitav niz vodećih uloga na zagrebačkoj HNK-ovoj pozornici ali i u inozemstvu, a uz to dobitnik je i nekoliko prestižnih strukovnih nagrada od koji izdvajamo Nagrade Oskar Harmoš i to za uloge Zlatnog idola u baletu “Bajadera”, ulogu Espada u baletu “Don Quijote” i ulogu Foba u baletu “Maestro”. Njegovi nastupi uvijek su popraćeni iznimnim pohvalama kritike poput one iz pera Svjetlane Hribar:”George Stanciu kao Fob oduševio je scenskom snagom moćno vladajući svim situacijama u nadasve tehnički zahtjevnoj roli” ili Maje Đurinović koja je za njegov nastup u baletu “Don Quijotu” istaknula:”George Stanciu čini se u vrhunskoj formi i sve njegove kvalitete kao da su dodatno pročišćene”.

Sjajna riječka balerina Sabina Voinea Vukman svoju je plesačku virtuoznost potvrdila i Nagradom “Olga Orlova” HNK Ivana pl. Zajca za najbolje ostvarene baletne uloge u sezonama 2004./05., 2005./06. i 2006./07. za uloge u predstavama “Tango” koreografa Edwarda Cluga, “Ljubav i samoća” koreografa Gagika Ismailiana, “Marquezomanija” koreografa Staše Zurovca i “Tri pjesme” koreografa Mattea Levaggija.
Nakon premijere “Daphnis i Chloé” pohvale kritike išle su na račun cjelokupne plesačke i autorske ekipe a novinarka Radio Rijeke Glorija Fabijanić Jelović svoj je osvrt zaključila riječima: „Nikako ne smijete propustiti ovu baletnu priču, treba je pogledati najmanje dva puta.“

Autorsku ekipu, uz koreografa i redatelja Stašu Zurovca i dirigenticu Nadu Matošević, čine i scenograf Žorž Draušnik, kostimografkinja Katarina Radošević Galić, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić i autor video materijala Marin Lukanović.

Sudjeluju: George Stanciu (Daphnis); Sabina Voinea Vukman (Chloe); Andrei Köteles (Pan); Cristina Lukabnec (Nimfa Syrinx); Marta Kanazir, Irina Köteles, Deana Marčić, Marta Voinea, Laura Orlić (1.red Nimfi); Svetlana Andrejčuk, Oxana Brandiboura, Tena Ferić Dokmanović, Kristina Kaplan, Deana Marčić, Paula Rus, Danijela Menkinovski, Svetlana Rasskazova (2.red Nimfi); Leonid Antontsev, Ashatbek Yusupzhanov, Vitali Klok, Svebor Zgurić, Dmitri Andrejčuk.

Komentari