Dani MO Vojak: Očekuje vas niz aktivnosti s ciljem povećanja kvalitete života u kvartu

360
mo vojak

Povodom Dana Mjesnog odbora Vojak, koji se obilježava 29. i 30. rujna, u suradnji s Društvom arhitekata Rijeka i OŠ “Vladimir Gortan” organiziran je niz aktivnosti na koje vas pozivamo kako bi se bolje upoznali i čvršće povezali u težnji da život u kvartu učinimo kvalitetnijim.

Dane otvaramo u petak s dva zanimljiva stručna predavanja, posvećena kulturi javnog prostora i fantastičnom djelu Josipa Kulfaneka, gradskog vrtlara pejsažista u razdoblju između dva svjetska rata. Njegov zeleni potpis nose svi parkovi i drvoredi Sušaka, a baš na području današnje OŠ “Vladimir Gortan” stvorio je i vlastiti rasadnik.

Predavanja u školi daruju nam ugledni stručnjaci: krajobrazna arhitektica Dobrila Kraljić te arhitekt i urbanist Bojan Bilić, a kao poseban gost u programu sudjeluje i unuk Josipa Kulfaneka dr. sc. Danko Holjević.

Subotnji program uključuje košarkaški turnir za mlade na omiljenom Vojnom igralištu te kreativne radionice za djecu na otvorenom uz mali eko sajam na kojem će svoje proizvode ponuditi i učenici iz školske zadruge “Josip Kulfanek”. Vodimo vas i na zanimljivu povijesnu šetnju zaboravljenim Vojakom.

Čitav je program oblikovan tako da potakne na razmišljanje o javnom prostoru koji dijelimo: kako se prema njemu odnosimo, jesmo li svjesni njegove važnosti i možemo li ga oplemeniti. U tom su duhu osmišljene i radionice za djecu koje se održavaju na kolnom prilazu ispred marketa Brodokomerca i susjednoj zelenoj površini. Na jedan dan ovaj prostor predajemo pješacima pozivajući vas da razmislite je li moguće promet na njemu regulirati tako da ljudi, a posebno djeca i stariji, steknu prednost nad vozilima i osjećaju se sigurnima.

Je li moguće umjesto današnjeg autookretišta i neoznačenog parkirališta ovdje urediti mjesto identiteta i neometane komunikacije, pješačko susretište i informativnu točku odnosno trajni trg koji Vojaku nedostaje?

Vaša su razmišljanja važna i stoga vas pozivamo da ih iznesete u anketi koju će vam članovi MO Vojak ponuditi, a pozivamo vas i da pogledate kako ovaj prostor zamišljaju djeca koja će se njime baviti na vrtlarskoj te na dvjema radionicama likovnog i arhitektonsko urbanističkog predznaka.

Ne propustite “otvorenje trga” kao svojevrsne privremene umjetničke instalacije “na jedan dan”, da steknete uvid u to kako smo taj važan prostor, na čelu s djecom, zajednički uredili!

Radionice su osmišljene u suradnji s urbanom vrtlaricom Danielom Torjan i Društvom arhitekata Rijeka, koje na Vojak dovodi posebno izdanje edukativne radionice “Minijatura” – prve i jedinstvene radionice u Republici Hrvatskoj kroz koju se djeca upoznaju sa strukama urbanizma i arhitekture. Zasluge za ovo gostovanje u prvom redu pripadaju arhitektici Martini Mataiji koja je u pripremu i realizaciju ovogodišnjih Dana Mjesnog odbora Vojak uložila neizmjerno mnogo volonterskog rada.

O važnosti javnih prostora – trgova, parkova, šetnica, igrališta, – čija je odlika otvorenost i dostupnost svim građanima, a kojima bi privatni i komercijalni interes trebao biti suradnički podređen, razgovarati ćemo i ubuduće. Činit ćemo to kroz ciklus javnih predavanja i susreta s građanima, objedinjenih naslovom­ “Pričamo o Vojaku”. Govorit ćemo o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kvarta, ponekad vjerojatno i žustrije diskutirati, sučeljavati mišljenja, jer ne možemo svi o svemu misliti jednako, ali i na taj način graditi ćemo “trgove” kao prostore društvenosti i urbanog identiteta. Ne doslovno, u betonu i kamenu, ali jednako stvarno – stvarajući prostor za susrete, druženja, razgovore, razmjenu mišljenja i jačanje kvartovskog zajedništva.

Neka posljednji rujanski vikend bude prvi korak na putu tog nastojanja.

Dođite na Trg!

Komentari