Danas u 20 sati pozvani ste na IZLOŽBU HRVATSKOG DIZAJNA 19/20 u Muzeju grada Rijeke!

131

U četvrtak, 24. lipnja 2021. u Muzeju grada Rijeke na adresi Trg Riccarda Zanelle 1/1 u 20 sati otvara se IZLOŽBA HRVATSKOG DIZAJNA 19/20: NAGRAĐENI RADOVI. Izložba je u Rijeku stigla na inicijativu Svjetlane Despot, priznate riječke i međunarodne produkt dizajnerice.

Izložba hrvatskog dizajna središnja je i najvažnija strukovna dizajnerska manifestacija u Hrvatskoj koja okuplja najkvalitetnije dizajnerske radove nastale tijekom dvogodišnjeg razdoblja u svim područjima dizajnerskog djelovanja. Međunarodni ocjenjivački sud ovog su puta činili Sanja Bachrach KrištofićKarlo KazinotiŽeljko SerdarevićSvjetlana DespotMarko PavlovićLea VeneVedran Židanik te Bojan Hadžihalilović (BiH) i glavni urednik i suvlasnik Eye Magazinea John L. Walters (UK).

Izložba predstavlja najužu selekciju najboljih dizajnerskih radova iz protekle dvije godine u kategorijama Dizajn vizualnih komunikacija, Dizajn u digitalnim medijima i dizajn interakcija, Dizajn ambalaže, Industrijski / produkt dizajn, Prostorne i grafičke intervencije i sistemi, Modni i odjevni dizajn, Cjeloviti projekt / proizvod te Koncept / inicijativa / kritički dizajn.

Prošle godine je, u uvjetima pandemije, cjelovita verzija bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna koja uključuje gotovo 300 radova po prvi put predstavljena online, ali njen najuži dio, ukupno 35 projekata nagrađenih širom osam profesionalnih kategorija premijerno je prikazan uživo u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu – ta ista selekcija sada seli u Muzej grada Rijeke gdje ćete je moći pogledati sve do 4. rujna! Ukupno je na izložbu prijavljeno 497 radova, od kojih je Selekcijska komisija odabrala 294, od toga 247 profesionalnih i 47 studentskih radova. To je dosad, od prvog izdanja Izložbe hrvatskog dizajna održanog 1999. godine, najobimnija selekcija napravljena u sklopu ovog bijenalnog izložbenog projekta. Izložbu potražite na ovoj web adresi: https://izlozba.dizajn.hr/1920/

Online izložbu i novu bazu podataka suvremenog hrvatskog dizajna oblikovala je Marina Jukić, programirao Emanuel Blagonić, autori vizualnog identiteta su Tina Ivezić i Matija Ferlin. Uz izložbu objavljena je i nova tiskana publikacija Pregled hrvatskog dizajna 19/20, koja na više od  400 stranica predstavlja radove selektirane za izlaganje u sklopu bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna 19/20. Publikacija predstavlja više od samog kataloga manifestacije. U prvom segmentu uključuje eseje i intervjue domaćih i međunarodnih stručnjaka u području prakse, kritike i teorije dizajna, kako o tekućim, tako i o metodološkim, društvenim i kulturnim aspektima same dizajnerske prakse.

Za organizaciju izložbe u Rijeci zaslužan je Muzej grada Rijeke i Hrvatsko dizajnersko društvo, odnosno Ora Mušćet, Marko Golub, Mirjana Jakušić, Ora Mušćet, Velid Đekić i Svjetlana Despot. Ora Mušćet i Marko Golub autori su postava izložbe u Rijeci, dok je za tehnički postav zaslužan Mateo Matijević. Dizajnerice modularnog postava su Tina Ivezić i Maja Kolar, a suradnici Josipa Tadić i Igor Lušić. Marina Jukić dizajnirala je web, a Tina Ivezić i Matija Ferlin dizajnirali su vizualni identitet. Za web development zaslužan je Emanuel Blagonić.

Izložbu financijski podupiru Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Zaklada Adris, Igepa Plana i Ars Kopija, dok je partner Muzej grada Rijeke.

 

Komentari