„Cure“ u Exportdrvu od 17. do 20. listopada: O ženskoj seksualnosti kroz sjajan balans ozbiljnosti i humora

154
cure kolektiv igralke
Foto: Dražen Šokčević

Nova uspješnica Kolektiva Igralke, dokumentarna predstava „Cure“ u režiji Tjaše Črnigoj ponovno igra u prostoru Exportdrva četiri večeri za redom, od 17. do 20. listopada 2023. s početkom od 19.30 sati. Riječ je o projektu u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca, Kolektiva Igralke i Zavoda Vidne, a partneri su Slovensko mladinsko gledališče i Maska iz Ljubljane.

Predstava se bavi temama odrastanja, prvih seksualnih iskustava i spolnog odgoja nekoliko generacija žena. Autorice zanima što različitim generacijama znači “izgubiti nevinost”, koliko ih je bilo strah neželjene trudnoće i kakvu su podršku imale u svojem otkrivanju spolnosti. Kroz intimno iskopavanje obiteljskih povijesti, autorice i izvođačice susreću i sram i užitak i šutnju, svejednako nudeći poziv na razgovor o stvarima o kojima inače ne pričamo.

Sve smo htjele pričati o tim stvarima. Iako smo šutjele. Ili se sramile. Ili nismo imale s kim. Sada na scenu stavljamo ono što inače skrivamo”, naglasila je izvođačica i suatorica Anja Sabol.

Predstava „Cure“ nastala je prema ispovijestima žena triju generacija: izvođačica u njihovim tridesetima, njihovih majki koje imaju oko šezdeset godina i njihovih baka koje imaju oko osamdeset godina. Primarno izvorište inspiracije bio je tekst „Moje tijelo, moje vlasništvo“ Vite Tijan, učenice Prve riječke hrvatske gimnazije, objavljen u školskom časopisu „Kult“.

cure kolektiv igralke
Foto: Dražen Šokčević

Premijeru predstave uz oduševljenje publike, popratile su i  iznimne pohvale kritike: „Igralke su opipale puls problema izostanka cjelovite seksualne edukacije i pitanje reprodukcije i o tome napravile ono što najbolje znaju, a to je – predstava“, ili „Kolektiv Igralke kao da je baždarena na fino osluškivanje najproblematičnijih fenomena u svom okruženju, kreira predstave koje prihvaćaju izazov i kreću u otpetljavanje svakog tog nerazmrsivog klupka. Svojim radom koji prožimaju ozbiljan pristup i kvalitetna glumačka izvedba, sjajan balans humora i ozbiljnosti, te vizualna atraktivnost scene kroz kostime, rekvizite, multimediju (gotovo da već možemo pričati o stilu), mlade autorice/glumice “igralke uspijevaju doprijeti do publike i približiti joj kompleksne, pa i neugodne teme.“

cure kolektiv igralke
Foto: Dražen Šokčević

Uz redateljicu i dramaturginju Tjašu Črnigoj i izvođačice Sendi Bakotić, Anu Mariju Brđanović, Anju Sabol i Vandu Velagić, autorstvo potpisuje i Tijana Todorović, ujedno i suautorica koncepta i kostimografkinja. Scenograf je Ivan Botički, autorica videa Mara Prpić, a oblikovanje svjetla potpisuju Marin Lukanović i Tjaša Črnigoj.

Potrebno je napomenuti kako predstava „Cure“ nije primjerena za mlađe od 14 godina.

Komentari