Crtić ,,Profesor Baltazar” u petak na Kozali

81

U petak 30. listopada u 19:00 sati u velikoj dvorani Mjesnog odbora Kozala (Volčićev trg 2) nastavlja se s programom Film u kvartu u organizaciji Inicijative za kvart u sklopu Civilnih inicijativa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Zadovoljna publika nakon završetka prve projekcije Baltazara poželjela je gledati još profesorovih dogodovština pa će se i ovaj petak gledati “Profesor Baltazar”, pri čemu ističemo kako je crtić prilagođen za gluhe i nagluhe osobe. Crtiće ćemo gledati otprilike sat vremena.

Profesor Baltazar hrvatska je animirana serija snimana od 1967. do 1978. godine u Zagreb filmu. Seriju čini 59 epizoda u trajanju od pet do deset minuta, i do danas je ostala najuspješniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma. Otac lika profesora Baltazara je Zlatko Grgić, a simpatičnom znanstveniku koji uz pomoć mašte i pozitivne energije rješava probleme svojih sugrađana u Baltazar-gradu ime je dao Pavao Štalter. Na projektu je sudjelovala ekipa od dvadeset ljudi među kojima su se, uz spomenute, isticali Ante Zaninović, Boris Kolar, Milan Blažeković, Zlatko Bourek i autor glazbe Tomica Simović. Serija je postala vrlo popularna, a zabilježila je solidan uspjeh i u inozemstvu.

Film u kvartu do polovice studenog postavlja osnove novog, kulturnog i filmskog života prostora Mjesnog odbora Kozala, pod motom LODIS: lokalno, održivo, dostupno, izvedivo, suradnički. Namjera je organizatora prvenstveno filmskim programom povezati susjede Kozale, informirati ih i aktivirati kako bi sami bili osposobljeni kreirati kulturne sadržaje u svom kvartu, povezati se s ostalim dionicima javnog života kvarta kao što su udruge, civilne inicijative, lokalna administracija, škola i vrtić te projektni tim umrežiti s relevantnim gradskim i nacionalnim kulturnim ustanovama.

Nakon projekcije prof. Baltazara, preostale su u sklopu projekta još dvije filmske projekcije: 7. studenog gledat će se „Zbogom oružje” dok se za posljednju projekciju, 14. studenog, priprema se program Best of LODIS koji priprema MO Škurinjska draga i blues jam session.

Projekcije i druženja organizirana su u skladu s epidemiološkim preporukama pa se publiku poziva na poštivanje distance, nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru te pojačanu higijenu ruku. Zbog poštivanja odluka Stožera CZ broj mjesta u dvorani ograničen je na 30 gledatelja.

Komentari