Čitaj dizajn! Magazini i časopisi 90-ih i 2000-ih

181

Bogata izložbena godina za grafičkog dizajnera Dejana Dragosavca Rutu – jednog od najznačajnijih i najzvučnijih imena vizualnog dizajna nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj – nakon Splita, Zagreba i Pule nastavlja se u Rijeci. U galerijskom prostoru Filodrammatice (Korzo 28/1), 6. listopada u 20 sati otvara se izložba Čitaj dizajn! Magazini i časopisi 90-ih i 2000-ih, okupljajući produkciju tog renomiranog dizajnera srednje generacije u području časopisa i magazina, bitnog dijela njegovog dosadašnjeg dizajnerskog opusa tijekom gotovo puna dva desetljeća.

Otvorenju izložbe prethodit će razgovor na temu časopisa za kulturu u Hrvatskoj, koji će započeti u 18 sati, a gosti su Marko Kostanić, Dejan Kršić i Milan Zagorac.

Dejan Dragosavac Ruta rođen je 1971. u Novoj Gradiški, a pohađao je Fakultet grafičke tehnologije u Zagrebu. Od 1994. do 2003. godine radi u Arkzinu nakon čega pokreće vlastiti studio. Dizajnirao je i grafički uređivao više magazina i časopisa, među kojima su Arkzin, Nomad, Godine Nove, Libra libera, Gordogan, Up&underground, Civilno društvo.hr i Frakcija, a s Nikolom Đurekom redizajnirao je Glas koncila. Klijente većinom pronalazi u području kulture i civilno-društvene scene, poput organizacija Multimedijalni institut, Kontejner, Platforma 9.81, Eurøkaz, SKD Prosvjeta, British Council, inicijativa Pravo na grad, itd., za koje oblikuje kataloge, knjige, promotivne materijale i kampanje.

dejan-dragosavac-ruta-foto-tanja-kanazir

Izložba obuhvaća radove nastale od kraja 90-ih do danas i uključuje Rutin dizajn za publikacije poput Arkzina, Godina Novih, Nomada, Libre Libere, Gordogana, Frakcije i Up&Undergrounda. Riječima Marka Goluba u knjižici objavljenoj povodom Rutine zagrebačke izložbe, “[s]vih sedam su reprezentativni primjeri časopisa visoko cijenjenih i po svom sadržaju i dizajnu, odnosno vibrantnoj sinergiji između to dvoje, bez obzira je li im pečat dao prvenstveno Ruta, ili je riječ o kontinuitetu izvrsnosti za koju su zaslužni njegovi prethodnici i njihovi vizionarski urednici. Mnogi od tih časopisa dijele istu ili sličnu publiku. Pa ipak, svaki je savršeno vizualno prepoznatljiv, konceptualno istaknut u odnosu na sve ostale, a u Rutinoj dizajnerskoj interpretaciji većina ih je i prilično kompleksna. Štoviše, Ruta je pažljiv i vrlo lucidan praktični tumač “anatomije” časopisne i magazinske forme, koji se rado upušta i u prave male vizualne/dizajnerske eseje koje provlači kroz njihove stranice, kao i u nekonvencionalne tiskarske postupke ili neobične izmjene same fizionomije časopisa kao objekta.

Izložba u organizaciji udruge Drugo more u Filodrammatici ostaje otvorena do 27. listopada, radnim danima od 16 do 20 sati i subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan, a više informacija moguće je saznati na internetskoj stranici Drugog mora i Facebook stranici događanja.

Komentari