Chagallove “Boje ljubavi” do jeseni u riječkoj Galeriji Kortil

13

U Galeriji Kortil Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku otvorena je izložba  bjelorusko-francuskog modernističkog umjetnika Marca Chagalla, koja će biti otvorena do 4. rujna. Izložba nosi naziv Boje ljubavi.

Umjetnikovo stvaralačko razdoblje protezalo se kroz 65 godina, od ranih dvadesetih do sredine osamdesetih godina 20. stoljeća. U izložbi su obuhvaćena 93 Chagallova ostvarenja. Mogu se vidjeti njegovi neobjavljeni radovi, kao i posljednje grafičko djelo, napravljeno netom prije smrti.

Česti motiv u Chagallovim djelima je njegova najveća ljubav Bella, dok djela tematiziraju i Bibliju, Gogoljeve Mrtve duše, Odiseju, Pariza i dr.

Djela u postavu u Galeriji Kortil u vlasništvu su različitih europskih kolekcionara. Izložba obuhvaća skup litografija, bakroreza i drvoreza, crteža i memorabilija.

Chagallov duboko religiozan i istinski domoljuban rad vjerojatno je najglasniji apel modernog doba za tolerancijom i poštivanjem Drugoga.

Marc Chagall bio je rusko-francuski umjetnik židovskih korijena. Bio je omiljen umjetnik, često viđen u društvu Picassa. U sedamdeset godina rada stvorio je oko 90 tisuća djela.

Izložba će tijekom ljeta, od 6. lipnja do 4. rujna, biti otvorena svaki dan od 10 do 22 sata, uključujući vikende i praznike. Ulaznice se mogu kupiti na ulazu u  Galeriju Kortil,

Komentari