Carmen osvaja Riječke ljetne noći

Ogoljena od velikih scenografskih i kostimografskih rješenja, ovoj je "Carmen" u prvom planu dramatičnost, a resi je jedino raskoš emocija i strasti.

147

Operni projekt za komornu scenu Opernog studija “Drama u operi” HNK Ivana pl. Zajca, popularna “Carmen” Georgesa Bizeta u glazbenoj režiji Filipa Faka, koreorežiji Selme Banich i dramaturgiji Marina Blaževića, s četvero solista i komornim orkestrom, koja je tijekom sezone oduševljavala brojnu publiku, stiže na Riječke ljetne noći u ponedjeljak, 13. srpnja 2015. Iako je prvotno planirano da se izvede u malom amfiteatru na Sveučilišnom kampusu, zbog vremenskih uvjeta i njima uzrokovanih tehničkih problema “Carmen” će bit izvedena u HNK Ivana pl. Zajca. Izvedba u zgradi Kazališta počinje u 21.30 sati.

Sjajnim, mladim opernim solistima, Ivani Srbljan u ulozi Carmen, Anamariji Knego u ulozi Micaële te Dariu Bercichu koji tumači ulogu Escamilla, u ljetnoj se izvedbi ove hit predstave pridružuje Aljaž Farasin, koji je riječku publiku oduševio kao Alfredo u obnovljenoj “Traviati”, a sada se vraća u Rijeku kao dramatični Don José.

Ogoljena od velikih scenografskih i kostimografskih rješenja, ovoj je “Carmen” u prvom planu dramatičnost, a resi je jedino raskoš emocija i strasti.

Kako je kazao Filip Fak, ova je adaptacija uspjela u svođenju opere na esencijalnu intimnu situaciju, u kojoj su se našla samo četiri glavna lika. “Carmen” je i dalje ostala “Carmen”, s istom unutrašnjom logikom, ali s drugačijom atmosferom i fokusima, te izoštrenim osjećajem za detalj.

Scenu i svjetlo osmislio je Alan Vukelić, kostimi su izbor Manuele Paladin Šabanović, dok je koreografska suradnica Mila Čuljak.

Komentari