Cannes: Almodovar oduševio filmom Julieta

191

Elegantna ekipa zadnjeg remek djela Pedra Almodovara je toplo pozdravljena od velikog broja sudionika festivala i oduševljene canneske publike. Nadahnuto zbirkom novela Alice Munro pod nazivom “Bjegunice”, djelo opisuje majku koja nije dobila vijesti od kćerke nekoliko godina. Da bi objasnila sve događaje njihovog postojanja, sredovječna žena joj piše, pa njezino djelo dobiva note dnevnika.

Julieta je majci zamjerila nametnute uvjete života, nestavši jedne noći zbog nesporazuma. Majka nastoji ispraviti njihovo nerazumijevanje i različitu interpretaciju proživljenog. Samo, izvjesni događaji se ne mogu ispričati svome djetetu na papiru, pa Antia polazi u potragu za nasljednicom. Put je vodi kod jezera Come, pa u dvorac gdje je izbjegla posebna sekta. Antia i gledatelji vide mladu Julietu na raspustu s drugom djecom, ili na brodu s ocem ribarem, koji se nakon razvoda brzo oženio drugom.

Julieta je posebna životna lekcija, pomalo pretvorena u foto roman, jakih nijansi. Ostvarenje je predivna galerija nezaboravnih ženskih likova koje tumace Emma Suarez, Adriana Ugarte te Inma Cuesta, slijeđene nadarenim Danielom Grao.

Djelo je u Španjolskoj imalo buran doček pa je Almodovar ostavio promociju glumcima, poništivši sve intervjue i razgovore sa medijima.

Na Azurnoj obali ga svi slave i veličaju. Stručnjaci ističu da će zasigurno dobiti jednu od nagrada slavnog festivala. Ekipu filma su slijedile predivne manekenke koje su zadivile izgledom i elegancijom odabranih oprava.

Džana Mujadžić