Čak 500 kandidata iz Hrvatske i svijeta na audiciji za riječki Balet! Tek dvoje sretnika postat će članom baletnog ansambla

126

U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci danas je održana audicija za nove članove ansambla Baleta. Iz svih dijelova svijeta prijavilo se čak 500 kandidata, a njih 20-ak u dospjelo je u užu selekciju. Naposljetku bit će odabrano dvoje kandidata, muška i ženska osoba, koji će se pridružiti ansamblu riječkog Baleta, a odabrat će ih stručna komisija sastavljena od ravnateljice Baleta Maše Kolar, baletnog prvaka Michelea Pastorinija, baletnih pedagoga Irine Köteleš, Nicole Prata i Andreja Koteleša te baletnog majstora Danielea Romea.

Ravnateljica riječkog Baleta, Maša Kolar istakla je kako je riječ o audiciji otvorenog tipa te kako su prijavljeni iz svih dijelova svijeta: iz Italije, Francuske, Velike Britanije, Španjolske, Izraela, Norveške, Srbije, a iz Hrvatske se prijavilo četiri osoba. Naglasila je i problematiku tržišta rada kada govorimo o plesačima. Puno ih je nezaposleno, a interes za audicije je velik. Svi prijavljeni slali su životopis, video snimku, baletnu varijaciju, suvremenu varijaciju i improvizaciju. “Vještine koje zahtijevamo od kandidata su prvenstveno individualnost uz najviše moguće baletno-tehničke sposobnosti i vještine u suvremenom plesu. 500 kandidata je preko videa pokazalo svoje vještine, a njihove tehničke sposobnosti su neupitne. Mi tražimo nešto posebno, nešto što zrači. Presudit će nijanse. Tržište u baletnom svijetu danas je nemilosrdno. Ima puno plesača koji traže posao, ali imamo super paletu za odabir. Mladi ljudi danas s 19 godina su zaista sposobni i zreli kada govorimo o plesačkoj osobnosti”, kazala je Maša Kolar.

“Jedan od glavnih razloga zašto sam se prijavila na audiciju je taj što je ovdje svaki plesač drugačiji, ima svoju osobnost i to smatram posebnim. Trenutno nisam članica ni jednog ansambla, ali bila sam u ansamblu kazališta u Južnoj Americi,” kazala je kandidatkinja Ombline Noyer.

“Odlučila sam doći na audiciju jer mi se sviđa repertoar, volim ovo mjesto i smatram da je kazalište prekrasno. Za mene je ovo velika prilika”, kaže kandidatkinja Valerie Pelletier De Chambure.

Dvoje odabranih kandidata koji najviše odgovaraju baletnom ansamblu riječkoga “Zajca” započet će s radom već na sljedećoj predstavi “Romeo i Julija” koreografa Jiržija Bubeníčeka koja će se izvesti u travnju. Ansambl će time narasti na 20 članova Baleta.

balet zajc

L.B.

Komentari