Brojne aktivnosti KBC-a Rijeka u povodu Svjetskog dana srca

322
Jakljević, Dobrila Dintinjana, Ružić, Vrdoljak, Aničić

Na današnjoj konferenciji za medije u Kliničkom bolničkom centru Rijeka predstavljene su brojne stručne i edukativne aktivnosti kojima se 29. rujna u bolnici obilježava ovogodišnji Svjetski dan srca.

Najavljujući prigodne aktivnosti, ravnatelj prof. dr. sc. Alen Ružić rekao je kako se ususret Svjetskog dana srca, u riječkoj bolnici već tradicionalno odvijaju aktivnosti koje su usmjerene unaprjeđenju kardiovaskularnog zdravlja naših sugrađana, kako onih koji su zdravi, s ciljem prevencije bolesti, tako i onih koji su preboljeli ili boluju od neke kardiovaskularne bolesti.

„Kardiovaskularne bolesti s ukupnim udjelom od oko 39 % i dalje su vodeći uzrok smrtnosti u svijetu, ali ta brojka tijekom zadnjih desetak godina opada, što je omogućio napredak tehnologije, a aktivan, dobro informiran, motiviran bolesnik kao partner u prevenciji i liječenju treba biti oslonac daljnjeg smanjenja kardiovaskularne smrtnosti“ – naglasio je prof. Ružić.

Povodom ovogodišnjeg Dana srca tako je predstavljen novi zdravstveni priručnik „Infarkt miokarda, što sad?“ u kojem je podrobno objašnjeno što je infarkt miokarda uz niz korisnih savjeta za oporavak. Priredili su ga liječnici Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Rijeka, Tomislav Jakljević, Matko Spicijarić, Davorka Lulić, Petra Baumgartner, Josip Aničić i Dino Mikulić.

Izradom priručnika želimo pružiti korisne informacije i edukativne savjete bolesnicima koji su preboljeli srčani udar. U ovom izdanju obradili smo teme kao što su uzroci i simptomi srčanog udara, dijagnostičko-terapijski postupci, tijek oporavka te preventivne mjere koje je nužno poduzeti nakon preboljenog srčanog udara“ – istaknuo je doc. dr. sc. Tomislav Jakljević, pročelnik Zavoda za ishemijsku bolest srca i angiologiju. Priručnik je pisan razumljivim jezikom i jasnim stilom, prilagođen široj čitateljskoj publici, a odgovara na brojna pitanja s kojima se liječnici susreću u praksi te ovdje daju potrebne i praktične odgovore puno široj paleti javnosti na pitanja što i kako nakon infarkta miokarda.

Pored priručnika, isti autorski tim osmislio je i informativno-edukativni letak „Pokreni srce, spasi život!“ koji na jasan način građanima približava situaciju kako u javnom okruženju reagirati i pomoći osobi koja je doživjela srčani zastoj. Ovaj kratki ilustrativni podsjetnik elaborira tri scenarija, tri kritične situacije, naglašava sabranost i učinkovitost reakcije jer svaka minuta pomoći drugima je bitna.

Oba navedena izdanja dostupna su i u elektroničkoj formi te ih je moguće preuzeti na mrežnoj stranici bolnice – www.kbc-rijeka.hr.

Na sam Svjetski dan srca, u petak 29. rujna, nutricionisti bolničke kuhinje KBC-a Rijeka ponudit će hospitaliziranim pacijentima pomno osmišljen jelovnik temeljen na prehrambenim vlaknima te zdrav mediteranski meni.

„Uz prigodne jelovnike dijelit ćemo edukativnu karticu koja će istaknuti važnu ulogu prehrane u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i smanjenju rizika od razvoja koronarne bolesti srca“ – naglasio je dr. sc. Ivica Vrdoljak, v. d. rukovoditelja Službe za bolničku prehranu i dijetetiku.

Također, sutra će se u Domu za starije osobe Kantrida od 10 sati održati predavanje “Korak za zdravije srce i krvne žile”, koje je pripremio specijalizant Klinike za bolesti srca i krvnih žila dr. Josip Aničić.

Svjetska kardiološka federacija 2000. godine utemeljila je obilježavanje Svjetskoga dana srca u cilju podizanja svijesti ljudi širom svijeta o kardiovaskularnim bolestima. Bolesti srca i krvnih žila prvi su uzrok smrti u svijetu, a uzrok im može biti kombinacija bihevioralnih, socioekonomskih i okolišnih faktora, uključujući nepravilnu prehranu i pretilost, korištenje duhana, tjelesnu neaktivnost, štetnu upotrebu alkohola, onečišćenje zraka i stresan način života.

Ove godine globalna kampanja provodi se pod sloganom KORISTIUPOZNAJ (“Koristi srce, upoznaj srce!”). Usredotočena je na to da prvo upoznamo vlastito srce jer kad znamo više, možemo bolje brinuti o vlastitom zdravlju. Slogan #KoristiSrce, treba potaknuti svakoga od nas na male promjene u životnim navikama, koje dovode do poboljšanja zdravlja srca.

Komentari