Britanska predstava ‘Labirint’, dirljiva životna drama na temu migracija, ekskluzivno u programu EPK u online verziji

20

Od subote, 21. studenog 2020.g. u 00.00 sati do nedjelje, 6. prosinca 2020.g. u 24.00 sata, na YouTube kanalu Rijeke 2020 te na web stranici rijeka2020.eu ekskluzivno će, kao sastavni dio programa Europske prijestolnice kulture, biti dostupna polusatna predstava ‘Labirint'(‘Conundrum’), autora i režisera Paula Anthonyja Morrisa, umjetničkog direktora tvrtke Cryinginthe Wilderness Productions(CITWP), pridružene organizacije jednog od najistaknutijih londonskih kazališta Young Vic.

‘Labirint’ je dirljiva životna drama koja publici pruža rijedak uvid u nevjerojatan um čovjeka zarobljenog u društvu koje nije dostatno evoluiralo.
Glavni protagonist predstave je Fidel, čiji su roditelji migrirali preko Atlantika tražeći posao u Velikoj Britaniji. Slično Rijeci, gradu dolazaka i odlazaka, migracija je također bila važna značajka britanske raznolikosti i kulturnog bogatstva, ponajprije zbog svojih luka (Bristol, Liverpool i London), koje su ujedno bile i ‘vrata’ za ostatak Ujedinjenog Kraljevstva i zapadne Europe.

Predstava ‘Labrint’ progovara o postojanosti, raznolikosti i inventivnosti, što Rijeku čini njenim savršenim privremenim domom. Ona progovara o utjecaju migracije na ljudsku psihu.

– To je predstava o egzistencijalnoj krizi moje generacije, prve generacije podrijetlom s Kariba rođene u Velikoj Britaniji, koju je društvo koje još nije evoluiralo – ni politički ni socijalno – silno ugrozilo, kaže u najavi predstave autor Paul Anthony Morris, dodajući da teme vode, rada i migracije, kao simboli koji predstavljaju isprepletene identitete Rijeke i suvremene Europe, vrlo snažno odzvanjaju životima afričke karipske zajednice u Europi.

London – Rijeka – London

Drama je napisana tijekom nekoliko razvojnih stadija, od 2014. do 2016. godine evoluirala je u projekt koji su izvodila tri glumca i četiri glazbenika, a 2017. s velikim je uspjehom eksperimentalno izvedena pred publikom u kazalištu Arcola u Londonu.

Labirint je potom 2020.godine uvršten u program sezone kazališta Young Vic u Londonu, no tri tjedna prije početka glavnih proba, predstava je odgođena zbog pandemije koronavirusa koja se proširila Europom.

Tijekom srpnja 2020. autori i izvođači počeli su istraživati alternativne platforme preko kojih bi predstavu Labirint mogli ‘oživjeti’ za online publiku, kroz žanr koji su nazvali Theatrevision™. Taj kazališno-filmski hibrid uspješno objedinjuje filmsku tehniku, poštujući pritom kazališni medij kao izvorište projekta.

U kolovozu 2020. izrađena je skraćena, polusatna verzija predstave koja se izvela u sklopu virtualnog festivala Surveillence u Londonu i upravo će ta snimka predstave biti dostupna za svu zainteresiranu publiku putem YouTube kanala i web stranice Rijeke 2020, kao sastavni dio projekta Europske prijestolnice kulture te kao uvod u originalnu, 70-ominutnu verziju koja će se prikazati u Londonu kada to bude dozvoljavala epidemiološka situacija.

Dodajmo, u svom završnom obliku, predstava je predložena i izabrana na Javnom pozivu za obilježavanje i uključivanje projekata u program Europske prijestolnice kulture2019. godine.

Autor i redatelj projekta za produkcijsku kuću Cryinginthe Wilderness (vanjskog suradnika kazališta Young Vic u Londonu) je Paul Anthony Morris, izvođači su Anthony Ofoegbu (Fidel) i Filip Krenus (psihijatar), a koreograf Shane Shambhu.

Snimku predstave naručili su CertainBlacks za festival Surveillence, a koproducent za Hrvatsku i projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture je Honey-tongued Theatre Productions iz Londona. Predstavu je podržao Arts Council, najveće tijelo za financiranje u Velikoj Britaniji.

Komentari