Briga o sebi: KLOP ART

30

Katedra za kiparstvo na 1. katu ispred Vijećnice na Akademiji za primijenjenu umjetnost u Rijeci u ponedjeljak, 2. ožujka u vremenu od 13 do 16 sati organizira KLOP ART u sklopu izložbe POTREBA, PONUDA, POTRAŽNJA koja je dio projekta „Briga o sebi“ čije su voditeljice mag. psih., mag. soc., mag. snim. Sanja Bojanić, dr. sc. Brigita Miloš i dr. sc. Petra Mrša. Projekt „Briga o sebi“ realiziran je u suradnji studija likovne pedagogije, primijenjene umjetnosti, glume te Filozofskog fakulteta u Rijeci u okviru Festivala 27 Susjedstava – Rijeka EPK 2020.

Pod motom „Skuhaj, ispeci i donesi, brini o drugome i sebi“ studenti i organizatori izložbe pozivaju sve studente, nastavnike i nenastavno osoblje da se pridruže otvaranju KLOP ART-a te da između 12 i 13 sati ispred Vijećnice na Akademiji primijenjene umjetnosti u Rijeci donesu hranu koju žele podijeliti s drugima. Za sve dodatne informacije možete se javiti na e-mail adresu gaia.radic@gmail.com ili na broj mobitela 099 833 5008.

Na izložbi POTREBA, PONUDA, POTRAŽNJA izlagat će: Tea Teodorović (X godina), Ana Maria Štefanac (Self-care album), Ivona Grgas-Roknić (Ti koja imaš ruke nevinije od mojih), Gaia Radić (Unutrašnji dnevni boravak), Petra Patafta (Podsjetnik – definirajući susjedne oblike, forma se i sama definira), Doris La Mazza (Otisnuti se), Josip Knežević (Neizmjerno; Čaše), Sara Jovanović (Cura sui) i Ljiljana Fuckor Grahovac (Porculan). Kroz 3 mjeseca svatko od studenata u svom umjetničkom svijetu vježbao je figuru dekliniranja brige, odnosno primarno značenje brige, na što se briga odnosi, u kojim procesima se pojavljuje i koje nesporazume unosi. Projektna ideja “Briga o sebi” primarno je artikulirana s dr. sc. Brigitom Miloš koja im je brigu opisala kao jedinicu vremena posvećenu samoodržanju, bliskima i drugima.

85167403_3182814245277217_2648746532337090560_n

“Kad ćemo se nas tri opet naći, kada? Ako grmi, sijeva ili kiša pada? Kad svrši ova gungula i vika kad je izgubljena i dobivena bitka… Neskriveni ekonomski zakoni međuovisnosti ponude i potražnje zadnjih nam dva stoljeća uređuju živote. Homo oeconomicus, međutim, pragmatično biće nepresušne vjere u progres i vlastite mogućnosti, u svom pohodu ka nezajažljivom prodiranju u gotovo svaki segment postojanja, jako brzo uočio je nedovoljnost te jednostavne računice. Zagrizavši u prostor intime, svakoga je od nas učinio monetom razmjene. Na stražnja vrata, krišom, potreba je krenula miješati karte. Suhoparnim jezikom teorije, rodila se kultura jastva ili kultura subjekta u kojoj je pojedinac postavljen u centar. Poput tri Shakespearove vještice s početka teksta, ponuda, ali sad i potreba (ma koliko od slučaja do slučaja različita, no izvjesna i svačija) te potražnja, ustanovljuju dinamike brige, nepisani zakon slijedom kojeg brinemo, zbrinjavamo i skrbimo, normativ ili pravo na koje se pozivamo kada nas je potrebno zbrinuti. Jedna bez druge ne može, jedna se na drugu oslanjajući.”

 

Također u sklopu izložbe POTREBA, PONUDA, POTRAŽNJA i KLOP ART-a u 14 sati bit će organiziran razgovor kojega potiču studentice Iva Breulj i Marta Čržavec pod nazivom “Brinemo? Razgovarajmo!”

Komentari