Booksa u parku: Predstavljanje MMSU-ove čitanke o migracijama

18

U četvrtak 16. srpnja u 18 sati, u sklopu programa Booksa u parku (Martićeva 14d), bit će predstavljena knjiga-čitanka Between mobility, control and social transformation (Između kontrole kretanja i društvenih promjena) u izdanju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) u Rijeci.

Čitanka je u ožujku 2020. objavljena kao epilog četverogodišnjeg umjetničko-interdisciplinarnog projekta Riskiraj promjenu s fokusom na migracijama, temi koja ovih dana ponovno preplavljuje medijske stupce.

Riskiraj promjenu projekt je koji se kroz brojne internacionalne izložbene, rezidencijalne, diskurzivne, radioničke i izdavačke aktivnosti bavio temama iz spektra kulturalne studije o (ne)gostoljubivosti današnje Europe i umjetničke satire društvenog krajolika čije su glavne karakteristike mit o superiornosti, imperijalna povijest, obuzetost čistoćom i kontrolom te strah pred drugim i nepoznatim.

Na 336 stranica i u desetak tekstova pisanih na engleskom jeziku, iz područja antropologije, socijalne psihologije te umjetničkih i kustoskih praksi, knjiga-čitanka donosi teme o pokretljivosti u 21. stoljeću. Podijeljena je u tri poglavlja znakovitih naslova: Stranac, izbjeglica, građanin, turist – Europa kao prostor negostoljubivosti, zatim Stranputicama multikulturalizma do prostornog odvajanja – klaustrofobija suvremenih gradova te Pripada li Balkan Europi? – pitanje političke i socijalne integracije na rubovima Europe. Okuplja teoretičare i praktičare različitih profila, mahom sudionika izložbi i simpozija održanih u sklopu projekta.

Knjigu će u Booksi neki od njih i predstaviti (Irena Bekić, Dragan Markovina, Marino Krstačić-Furić i Ana Tomić), zajedno s MMSU-ovim kustosicama, također autoricama tekstova Sabinom Salamon i Ksenijom Orelj te voditeljicom projekta Riskiraj promjenu u Hrvatskoj, Marinom Tkalčić.

Više: https://mmsu.hr/clanci/migracije-su-prirodni-zakon/

Komentari