Besplatni koncert a capella sastava Milánosz u atriju HKD-a na Sušaku

33

U srijedu 24.11. u 20 sati u atriju HKD-a gostuje glazbeni a capella sastav Milánosz koji uz ukrajinsku folklornu glazbu, pjeva i bjeloruske, ruske, poljske, slovačke i balkanske pjesme.

Milánosz je osnovan 2010. godine i od tada se u njemu izmjenjivalo nekoliko pjevača, a u trenutnom su sastavu četiri pjevača: dvije Slovakinje i dva Čeha.

Poticaj za formiranje ovog benda pjevači su dobili zahvaljujući radu s ukrajinskim etnomuzikologom i pjevačem Jurijem Pastuszenkom, koji i danas skuplja narodne pjesme na ukrajinskom selu. Pastuszenko redovito posjećuje bend, bira najljepše ukrajinske narodne pjesme i uči pjevače da interpretiraju glazbu kao što to i danas čine narodni pjevači na danom području.

“Naše zanimanje za ukrajinske (ili rusinske) narodne pjesme (…) traje do danas. Ovdje bih želio skrenuti pozornost na vokalnu skupinu Milánosz koja je trenutno posvećena autentičnoj interpretaciji ukrajinskih narodnih pjesama; pod vodstvom iskusnih etnomuzikologa i sakupljača narodnih pjesama nastupa po cijeloj Češkoj i bez pretjerivanja se može reći da je to najbolja izvedba ukrajinskih narodnih pjesama u našoj zemlji”, kaže R. L. Kindlerová.

“Pjesme skupljamo na različite načine – od svojih majki i baka, snimamo naše strane prijatelje u neočekivanim trenucima, krademo glazbenu dramaturgiju vjenčanja i drugih kršćanskih svečanosti, a nedavno smo otkrili i internet!”, kaže Dana Račková, suosnivačica benda.

Nakon više od desetljeća na češkoj sceni, bend je obogatio europsku glazbenu scenu desecima koncerata tradicionalne folklorne glazbe u Češkoj, ali i u inozemstvu.

Koncert je besplatan, a za ulazak u atrij HKD-a potrebna je COVID potvrda. Mogu ju pribaviti svi koji su cijepljeni, preboljeli COVID ili su negativno testirani od strane medicinskog osoblja unutar 48 sati od koncerta. Obavezno je nošenje zaštitne maske.

Organizirano uz potporu EU programa mobilnosti za umjetnike, profesionalce u kulturi i domaćine i-Portunus.

L.B.

Komentari