BENJA 2.0 – U ponedjeljak započinje Tjedan glagoljice Rijeka 2020.

130

U Muzeju grada Rijeke predstavljena je manifestacija Benja 2.0 – Tjedan glagoljice Rijeka 2020 koja se od 23. do 30. studenog 2020. održava u Rijeci u okviru projekta Europske prijestolnice kulture.

Program započinje u ponedjeljak 23. studenog u 11.00 sati otvorenjem u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke te potom obilaskom izložbe na postamentima na riječkom Korzu. Manifestaciju su najavili Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, Srećko Jelušić, predstavnik Udruge Typeflow, inicijatora manifestacije Benja 2.0, Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, Irena Kregar Šegota, direktorica tvrtke Rijeka 2020 i Velid Đekić iz Muzeja grada Rijeke.

Srećko Jelušić, predstavnik Udruge Typeflow, inicijatora manifestacije Benja 2.0 kazao je kako će ova manifestacija obuhvatiti sadržaje u rasponu od početaka tiska pomičnim slovima do trodimenzionalnog tiskanja. Od demonstracije rada replike drvenog tiskarskog tijeska iz doba inkunabula (do 1500. godine), male škole glagoljice, demonstracije trodimenzionalnog tiskanja, predavanja o pretiscima Benjinih glagoljskih knjiga i suvremenim istraživanjima glagoljice do prikazivanja filmova vezanih uz Šimuna Kožičića Benju i Branka Fučića.

Program je namijenjen prvenstveno djeci i adolescentima, ali je otvoren i svima koje zanima glagoljica. Održavat će se tijekom tjedan dana na više lokacija: u Palači šećerane, u Art kinu, na Korzu, u Sveučilišnoj knjižnici.

Ova je izložba, koja ostaje otvorena do 30. studenoga, posvećena modruškom biskupu Šimunu Kožičiću Benji i glagoljskoj tiskari koju je osnovao u Rijeci 1530. godine. Plakati će prikazati životni put poznatoga hrvatskoga glagoljaškoga humanista Benje, s posebnim osvrtom na njegov boravak u Rijeci i osnutak glagoljske tiskare. Središnji i najvažniji dio izložbe čini pregled knjiga otisnutih u toj tiskari.

Ponedjeljak će, kao dan otvorenja manifestacije, u popodnevnim satima donijeti još i demonstraciju rada tiskarske preše u Muzeju grada Rijeke/Palači Šećerane, prvi od tri susreta u sklopu Male škole glagoljice također u prostoru Palače Šećerane, te dva dokumentarna filma redatelja Bernardina Modrića u Art kinu: „Šimun Kožičić Benja“ i „AZ, Branko pridivkom Fučić“.

Kako radi replika tiskarske preše isprobao je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Tijekom utorka, srijede, četvrtka i petka održat će se još četiri predavanja i okrugli stol u Sveučilišnoj knjižnici u Rijeci, u prostoru izložbe Glagoljica, te u više termina program „Glagoljica i 3D: demonstracija rada 3D printera“ u prostoru Palače šećerane.

Za prisustvovanje demonstracijama rada tiskarske preše, radionicama i predavanjima potrebno je prethodno se prijaviti putem mailova, a sve detaljnije informacije dostupne su na web stranici otvorenoj za potrebe manifestacije: http://www.benja.hr

Na pripremi ove manifestacije snage su udružili Udruga TypeFlow, Grad Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka i Rijeka 2020. Pridružili su se Sveučilišna knjižnica Rijeka, Filozofski fakultet Rijeka, Centar za dizajn i produkciju Akademije primjenjenih umjetnosti Rijeka, Welt d.o.o, Prirodoslovna i grafička škola Rijeka, Istrafilm Rijeka i Art kino Rijeka.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je kazao kako raduje činjenica da ovo neće biti jednokratno događanje. “O glagoljici koja je dio naše kulture se još uvijek premalo zna. Zanemarena je i činjenica da je Rijeka prije 490 godina bila jedan od centara glagoljaštva, pa se ova obljetnica uklapa i u projekt Europske prijestolnice kulture. Ovaj svojevrsni spoj povijesne tehnike i novih tehnologija kroz 3D print pobudit će veliki interes i  što je najvažnije trajno će ostati kao dio Knjižnice”, rekao je gradonačelnik.

Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka kazao je kako glagoljica osim povijesnog značenja ima i drugu osobnost kao pismo izuzetne vizualne ljepote – svojevrsni hrvatski brend.

Irena Kregar Šegota, direktorica tvrtke Rijeka 2020 ocijenila je ovaj projekt važnim naslijeđem Europske prijestolnice kulture, budući da je riječ o projektu koji je prava europska priča.

Nakon manifestacije Benja 2.0 – Tjedan glagoljice Rijeka 2020, replika drvene tiskarske preše kakvu je koristio Šimun Kožičić Benja i izradu koje je, temeljem ove inicijative, omogućio Grad Rijeka, za je sada smještena u Palaču šećerane i bit će periodično dostupna učenicima, studentima, građanima i posjetiteljima Rijeke.

U unaprijed dogovorenim terminima održavat će se demonstracije tiska pomičnim slovima uz verbalna objašnjenja o izumu te vrste tiska. Također će se periodično organizirati radionice za djecu i adolescente, a nakon otvorenja Dječje kuće, sadržaji će se koordinirati s programima koji će se u njoj odvijati.

Uz repliku drvene preše u istom će se prostoru postupno organizirati i drugi sadržaji kao što su radionice digitalne slovolivnice, samostalne izrade glagoljaških tiskovina – od slaganja formi do tiska i uveza, radionice ručne izrade papira i slično. Aktivnosti će bit usmjerene na popularizaciju glagoljice, ali i na upoznavanje posjetitelja i sudionika radionica s različitim tiskarskim tehnikama, pravilima tipografije, pa sve do najmodernijih varijanti 3D digitalnog otiskivanja materijala za tisak.

Ova je manifestacija početak uspostavljanja Interpretacijskog centra tiskarstva u Rijeci u kojem posjetitelji neće samo gledati eksponate i demonstracije već će u većini aktivnosti moći i sami sudjelovati, kao da se nalaze u tiskari, gdje mirišu boja i papir. 

Komentari