Vodimo Vas na balet o selfie generaciji – “Heroj je umoran” u riječkom “Zajcu”

Dijelimo 2x2 ulaznice za ovu originalnu baletnu prestavu

209
Foto/HNK Ivana pl. Zajca

Riječki Balet priprema novu premijeru i to u koprodukciji s jednim od najznačajnijih glazbenih festivala u Europi, s Muzičkim biennalom Zagreb.

Premijera će u Zagrebu, u Zagrebačkom kazalištu mladih, 13. travnja svečano zatvoriti 30. izdanje Muzičkog biennala Zagreb, jednog od najznačajnijih glazbenih festivala u Europi.

Riječka premijera baleta „Heroj je umoran”/“Hero is tired“ u HNK Ivana pl. Zajca je u ponedjeljak 16. travnja u 19,30 sati.

Vođeni čvrstom idejom poticanja dijaloga među umjetnicima različitih kultura,  ali i promicanja umjetničke raznolikosti, dva suvremena umjetnika, kompozitor Frano Đurović i koreograf Guiseppe Spota iz Italije, stvaraju s riječkim Baletom novo i originalno umjetničko djelo koje se dotiče problematike današnjeg života u urbanom i ubrzanom svijetu prepunom usamljenih identiteta.

heroj
Foto/Fanni Tutek Hajnal.

U naše vrijeme identitet je nešto što se razvija i prilagođava novim generacijama i novom načinu življenja. Devedesetih godina prošloga stoljeća svi su pokušavali pronaći vlastiti identitet, a mi danas neprestano oponašamo najbolje prototipove nekoga koga se trenutno drži predvodnikom. Baš svake minute netko može doseći vrh i postati “taj”, jednostavno time što će na internetu objaviti ono što mu padne na pamet. Toliko smo okupirani nastojanjem da dosegnemo trenutnu slavu da ne uspijevamo pronaći naše stvarne identitete. U svijetu prepunom usamljenih identiteta, hoćemo li se pretvoriti u mnoštvo ispraznih osobnosti ili ćemo postati kopije kopija nekoga drugog?”, riječi su koreografa Giuseppea Spote.

Predstava “Heroj je umoran” progovara o društvu današnjice kroz kontrast grupnih scena prožetih elektronskom glazbom, često podsjećajući na glazbu video igara, kojima se na pomalo duhovit način prikazuje “selfie” generacija koja pokušava na što originalniji način javnosti prikazati samoga sebe, zabljesnuti i biti zvijezda, skupiti što više lajkova.

Pritom besmisleno gubi puno svoga vremena, a potom i same sebe, vlastiti identitet, utapajući se u gomili koja čini upravo to isto, skučeni svatko u četiri zida svoje sobe, pred ekranima, u crnilu koje guta i vrijeme i osobnost.

S druge strane u intimnim duetima prikazane su prisne i stvarne veze, uz tople tonove klasičnih instrumenata kroz koje se naglašavaju potrebni i zaista vrijedni odnosi, nezamjenjivi, neusporedivi i trajni. Također, koreograf ističe važnost takvih predanih odnosa kroz činjenicu da svaki čovjek u svom životu doživi uspjeh, herojstvo, a kad se umori na tom putu, uvijek postoji osoba koja će poticati, pozitivno djelovati, podići i podržavati. Takve odnose treba njegovati, čuvati, a prvenstveno – ostvariti, što nije moguće ako smo odsutni dušom, tijelom i srcem, fokusirani samo na ekrane.

Blještavilo iza kojeg se skriva crnilo i praznina, lažni identiteti, idolopoklonstvo, otuđenost. Koreograf, skladatelj, kostimografkinja/scenografkinja i izvođači “Heroja” nude i puno više od užitka u plesnoj i glazbenoj suvremenoj umjetnosti, skidaju povez besmisla, osvještavaju, a plašt heroja stavljaju na prave vrijednosti.

heroj1
Cristina Lukanec i Andrei Koteles Foto/ Fanni Tutek Hajnal.

Intendant riječkog HNK-a Marin Blažević istakao je visoku razinu kvalitete cjelokupnog baletnog ansambla od kada je pod vodstvom Maše Kolar. U predstavi »Heroj je umoran« osobito vrijednim drži spoj iskustva i novih baletnih generacija, zaključivši da je predstava namijenjen svima, a osobito mladima.

Svi žele biti poznati. Svi žele da im se dive. A divljenje podsjeća na ljubav. Zapravo su ljudi željni ljubavi. A rade upravo suprotno, zatvaraju se, otuđuju se, postaju prazni i osamljeni u gužvi oko sebe. Traže izvanjske stvari da bi popunili te praznine, snimaju selfije, stavljaju na društvene mreže, misle da je broj lajkova mjerilo vrijednosti. Kopiraju ono što poznati rade, kupuju ono što poznati nose, jedu ono što poznati jedu. Sve krivo. I često povrjeđuju druge iz frustracije i nemoći da sebe ostvare.

I tako nam život prođe, uglavnom u gubljenju vremena na površne, izvanjske, nepotrebne stvari (ok, tko je mjerodavan reći što je doista vrijedno, a što nije?). O tome govori moja elektroakustička glazba. Zamislio sam je i ostvario (raznim pristupima, raznim skladateljskim tehnikama) punu boja, punu emocija ‒ boli, ljubavi, tuge, ali i nervoze, agresije, ljutnje na samog sebe i cijeli svijet”, kazao je Frano Đurović, skladatelj.

heroj je umoran hnk rijeka
HNK Ivan pl. Zajc – premijera plesne predstave “Hero is tired / Heroj je umoran

Sviđa vam se najava predstave “Heroj je umoran”? Ispunite formu ispod i možda baš vi osvojite dvije ulaznice za reprizu predstave 17. travnja ili dvije ulaznice za reprizu predstave 18. travnja 2019. godine.

Čestitamo sretnom dobitniku dvije ulaznice Ivanu Šamaniću! Kontaktirali smo vas i mailom!

Komentari