Bakarski kaštel otvara svoju škrinjicu tajni u Noći tvrđava

109

Impresivan bakarski kaštel pridružuje se obilježavanju ovogodišnje Noći tvrđava. Manifestacija se održava 29. i 30. travnja od 15 do 19 sati u brojnim gradovima diljem Hrvatske. Noć tvrđava prva je kulturno-turistička godišnja manifestacija koja će se održavati na utvrđenim spomenicima kulturne baštine (tvrđave, utvrde, dvorci…) na području Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine – triju zemalja obuhvaćenih programskim područjem Interrega IPA CBC HR-BA-ME.

Organizatori ove jedinstvene manifestacije su partneri na projektu FORTITUDE: Tvrđava kulture Šibenik, Grad Banja Luka, Grad Karlovac i Opština Bar.

Bakar_Dron_0016

Grad Bakar sa svojom turističkom zajednicom rado se odazvao pozivu i priključio se ovoj hvale vrijednoj manifestaciji, a u Bakru je to i prilika za prisjećanje na tragičnu obljetnicu obitelji Frankopan i Zrinski, nekadašnjih vladara Bakra.

Prostorije bakarskog kaštela su danas prazne, a u tijeku su opsežni i dugotrajni restauratorski radovi i istraživanja. Ali, ništa ne može spriječiti debele zidove da šapuću davne uspomene. Riječ je o nevjerojatno uščuvanoj utvrdi na tri kata sa 33 prostorije i čak 4 kuhinje koje nam golicaju maštu i vraćaju nas stoljećima unatrag u vrijeme velikaša. Možemo samo zamišljati njihovu raskoš, čak i dekadenciju, u današnjem mirnom primorskom gradiću. Pa onda, upotrijebimo maštu i izgubimo se u hodnicima prošlosti Bakra!

Bakarski kaštel će pokazati svu svoju slojevitost kroz zanimljive programe koje je za znatiželjnike osigurala TZ Grada Bakra.

Prvi dan manifestacije, u petak 29. travnja, održat će se dvije ture “Kaštel kroz vijekove” pod vodstvom strastvenog istraživača bogate bakarske povijesti Bore Štrbca. Ture počinju u 16:00 i u 18:00 sati ispred Kaštela.  

Bakar_0252

Drugi dan, u subotu 30.4. održat će se igrificirano istraživanje kaštela pod nazivom „Mračne tajne Frankopana“. Igrificiranu turu vodit će Iva Silla u ulozi detektivke starina. Rezervirajte svoje mjesto i pomozite joj u otkrivanju čudnovatih zanimljivosti i povijesnih glasina o obitelji Frankopan odgonetavajući zagonetke i istražujući po jednu povijesnu priču ili tajnu u pojedinoj prostoriji kaštela. Početak ture je u 16:00 i 18:00 sati ispred Banskih vrata. Ovo je ujedno prva etapa u razvoju igrificirane ture koja će u budućnosti biti dio stalnog postava bakarskog kaštela.

Kaštelom će u subotu ponovo odjeknuti i zvuci prošlosti zahvaljujući aristokratskim plesovima u izvedbi “Royal Bakar” iz udruge La Bamba s početkom u 17:00 sati.

Bakarski kaštel dio je rute Putovima Frankopana i u njemu je smješten malen interpretacijski centar. Centar će tijekom čitavog održavanja programa biti otvoren za posjetitelje. Svi programi koje TZ Grada Bakra organizira u Noći tvrđava su besplatni, ali je broj sudionika na igirficiranim turama ograničen i stoga je potrebna prijava na info@tz-bakar.hr.

Bakar_26-1200×800

L.B.

Komentari