Crveni balon

Očekuju nas dvije riječke premijere domaćih igranih uspješnica uz gostovanja autorica („Sve najbolje“ ,i „Dobra žena“), klasici dječjeg filma („Crveni balon“ i „Čarobnjak iz Oza“) te kultni „Veliki Lebowski“, a tijekom tjedna prilike za čestitanja bit će i na redovnim programima.

Čarobnjak iz Oza
Čarobnjak iz Oza

U rođendanskom tjednu Art-kino posjećuju cijenjene gošće: u ponedjeljak, 12.12. stiže Snježana Tribuson, redateljica „božićne“ komedije „Sve najbolje“ koja garantira salve zdravog smijeha, a u srijedu, 14.12. dolazi Mirjana Karanović, redateljica drame „Dobra žena“ koja je, među inim nagradama, na Pulskom filmskom festivalu osvojila i Zlatnu arenu za najbolji film u kategoriji Manjinska hrvatska koprodukcija.

DSC05705
Sve najbolje

Na centralnu proslavu rođendana Art-kina publika je pozvana u subotu 17.12., i to već od 11 sati kad je na repertoaru „Crveni balon“, Oscarom nagrađena priča za cijelu obitelj koja također slavi (60.) rođendan. Subotnja večer bit će u znaku crnohumornog klasika braće Coen „Veliki Lebowski“. Neposredno prije filma, u 19:30, bit će predstavljena knjižica „Art-kino, molim fino!“ kolektiva škart koji je na osnovu dokumentarnih priča osmislio ilustriranu poetičnu „knjigovnicu“ „o malom kinu pored mora gdje svaki dan ima svoj film i svaki film ima svoju publiku“. Nakon „Velikog Lebowskog“ druženje se nastavlja na rođendanskom partiju na kojem glazbu pušta DJ Dr. Smeđi Šećer, a energije valja ostaviti i za nedjeljno popodne i prekrasni klasik „Čarobnjak iz Oza“ iz 1939.

Dobra žena
Dobra žena

Art-kino s radom je krenulo u prosincu 2008. odgovorivši na potrebu za mjestom posvećenim kontinuiranom prikazivanju vrijednog filma. U međuvremenu je preraslo ideju mjesta u kojem se filmovi tek prikazuju: o njima se i raspravlja, educira, film se istražuje te mu se omogućuje susret s drugim umjetnostima. Ukratko, kino je postalo aktivni promotor filmske kulture otvoren za sve članove zajednice.

Veliki Lebowski
Veliki Lebowski

Najlakše je to pojasniti brojkama: u 2009. godini programe je pratilo 19 tisuća gledatelja, lani oko 40 tisuća a ove se godine procjenjuje se da će ih biti čak 5 tisuća više. Pribrojimo tome i 570 članova Filmskog kluba koji uživaju razne povlastice.
„U kulturnu mrežu Rijeke, Art-kino se uključilo prije gotovo devet godina i od tada neprestano raste – po programima, organizacijama s kojima surađuje i ono što je najvažnije, po broju publike. Postalo je dakle jedna od središnjih gradskih institucija u području kulture.

Sve najbolje
Sve najbolje

Art-kino pruža jedinstven doživljaj gledanja filma i drago mi je da su to naši sugrađani prepoznali. Konstantni porast posjetitelja još je značajniji u svjetlu činjenice da naš program ne čine komercijalni naslovi, već isključivo najvrjednija ostvarenja iz povijesti filma i recentne umjetničke produkcije. Art-kino nastoji razvijati filmsku kulturu u svim aspektima, a posebno smo se trudili razvijati programe za djecu i mlade te ih potaknuti da gledaju, vole, razumiju i stvaraju filmove. Izuzetno smo ponosni na činjenicu da iz godine u godinu surađujemo sa sve više riječkih škola i imamo sve više malenih posjetitelja. Iz godine u godinu, sve više naših sugrađana doživljava Art-kino ne kao izdvojeni prostor šačice zaljubljenika u film, već kao nešto svoje, kao živo središte gradskog kulturnog i društvenog života. Naravno, i kao mjesto s odličnim filmskim programom.

Sve najbolje
Sve najbolje

Želimo Art-kino i dalje razvijati kao živo i pristupačno središte društvenog i kulturnog života Rijeke i regije, mjesto susreta, refleksije i inspiracije koje publiku upoznaje s najvrjednijim postignućima i ostvarenjima filmske umjetnosti te nastaviti doprinositi izgradnji zajednice u kojoj živimo i stvaramo. Art-kino postalo važan identitet Rijeke i jedna od poluga njezine međunarodne promocije“ istaknula je Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina.

PROGRAM ROĐENDANSKOG TJEDNA
12.12., 20h, premijera: „Sve najbolje“ Snježane Tribuson
14.12., 20h, premijera: „Dobra žena“ Mirjane Karanović
17.12., 11h: „Crveni balon“ Alberta Lamorissea
19:30h: „Art-kino, molim fino!“, predstavljanje poetične knjižnice o Art-kinu
20h: „Veliki Lebowski“ Joela i Ethana Coena te rođendanski party uz Dr. Smeđeg Šećera
18.12., 16h: „Čarobnjak iz Oza“ Victora Fleminga i Georgea Cukora