Art-kamp Empeduja okupio brojne umjetnike i zaljubljenike u šah

27
Foto: Damir Čargonja Facebook

Na plaži Bivio u petak, 10. rujna od 16 sati u sklopu Ljeta na Kantridi održalo se sedmo izdanje Art-kampa Empeduja koje je bilo osvećeno Marcelu Duchampu. Marcel Duchamp bio je strastveni šahist, a napustio je i umjetnost kako bi ustupio mjestu bavljenju šahom.

Art-kamp Empeduja otvorio je profesor Krešo Kovačićek, koji je ujedno i autor teksta o ovom događaju.

Upravo zbog toga središnji dio Art-kampa Empeduja bio je šahovski turnir u kojem je pobijedio Sandro Šafar, inače član riječkog Juniora. Sanro Šafar je u finalu šahovskog turnira pobijedio Svetu Čačića i tako osvojio pisoar kao posvetu jednom od najvećih umjetnika 20. stoljeća i otišao kući bogatiji za 3 000 kuna. Treće mjesto pripalo je Vladi Sariću, a četvrto osmogodišnjem Eriku Goluboviću, koji je član Šahovskog kluba Rijeka.

Nadalje, Nina Kamenjarin u liku crne kraljice izvela je rad „The Curse“. Darko Brajković Đepeto Njapo izveo je performans „Almost Human“ i progovorio o nemogućnosti strategije i poteza te nemogućnosti pozicije. Partiju prepariranog šaha odigrao je Gildo Bavčević u sklopu performansa „Socio-Pat (Haš)“, no cilj partije šaha nije bila pobjeda, već pokazivanje suživota crnih i bijelih figurica. „Šah mat slikarstvo“ prikazao je Goran Ristić i sveo igru na razinu emocija. Nika Rukavina izvela je performans pod nazivom „Pat ili kako zaustaviti vrijeme“.

U književnoj večeri sudjelovali su Žarko Jovanovski i Andrea Žic Paskuči, a za kraj večeri glazbom su nas počastili PachaMama Street Connection u sastavu Vanje Kauzlarića, Jasmina Okanovića, Radoslava Tičića i Petra Tepšića.

L.B.

Komentari