Art déco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata

445

U Muzeju za umjetnost i obrt otvorena je reprezentativna izložba “Art déco i umjetnost u Hrvatskoj između dva rata”. Nakon velike izložbe o secesiji u Hrvatskoj, to je još jedan projekt kojim ta muzejska ustanova istražuje i promovira razvoj nacionalne kulture.

Na izložbi se može razgledati čak 750 radova eminentnih hrvatskih autora koji su djelovali u razdoblju između dva svjetska rata. Uz slike, skulpture i predmete primijenjene umjetnosti predstavljeni su radovi autora koji su ostavili trag u razvoju hrvatske arhitekture i industrijskog dizajna te vizualnih umjetnosti, glazbi i plesu.

Pojam art déco izveden je iz naslova svjetske izložbe održane u Parizu 1925. godine (Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes), označavajući novu dekorativnu umjetnost. Na njoj su, među petnaest tisuća izlagača iz cijeloga svijeta, Grand Prix dobili veliki hrvatski kipar i arhitekt Ivan Meštrović i slikar Ljubo Babić. Meštrović je to visoko priznanje osvojio svojim mauzolejom obitelji Račić koji je projektirao 1921. godine u Cavtatu, dok je Ljubo Babić Grand Prix dobio za scenografski rad, kojim se uz slikarstvo vrlo uspješno bavio.
Za vrijeme trajanja izložbe, otvorene do 30. travnja, organizirat će se brojna događanja – od kreativnih radionica, kabaret-programa i glazbenih koncerta iz vremena između dva svjetska rata do bogate ponude suvenira i nagradnih igara s vrijednim nagradama. Među njima svakako najatraktivnije bit će izvlačenje najvrednije nagrade Peugeot 206+Element. Naime, u realizaciji izložbe kao dugogodišnji partner Muzeja za umjetnost i obrt sudjelovala je tvrtka Peugeot Hrvatska. Uz njezinu podršku iz Peugeotova muzeja u Sochauxu dopremljen je i izložen prekrasan model Peugeot 302 cabriolet iz 1936. godine, a ispred ulaza muzeja promotivno je postavljen novi model Peugeot 508.

Komentari