Animafest u Rijeci

89

Izbor s ovogodišnjeg dugometražnog izdanja cijenjenog 21. svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb 2011. ponovno stiže u Art-kino Croatia u Rijeku!

Od petka, 10. lipnja, do nedjelje, 12. lipnja, u terminima u 11, 17, 19 i 21 sat riječka će publika imati priliku vidjeti neke od najvrednijih i najvažnijih svjetskih dugometražnih animiranih filmova nastalih u posljednje dvije godine za malu i veliku publiku. Ulaz je slobodan za djecu do 12 godina.

Animafest u Rijeci svečano se otvara u petak, 10. lipnja u 21 sat animiranom avanturom “Chico i Rita” – strastvena ljubavna priča koju su u ritmu latinoameričkih balada, bolera i rumbe, ispričali Oskarovac Fernando Trueba i Javier Mariscal. Daroviti skladatelj i nadarena pjevačica trče za svojim snovima i jedno za drugim od Havane do New Yorka, Las Vegasa i natrag. Uz originalan soundtrack legendarnog kubanskog pijanista, osnivača benda i skladatelja Beboa Valdésa, Chico i Rita dočaravaju ključan trenutak u razvoju džeza. Film je ispunjen glazbom legendi džeza kao što su Thelonious Monk, Cole Porter, Dizzy Gillespie i Freddy Cole.

Riječka publika će vidjeti i najskuplji švedski animirani film svih vremena- mračni futuristički triler “Metropia” Tarika Saleha o zavjeri i kontroli uma u distopičnom svijetu budućnosti s glasovima Vincenta Galla i Juliette Lewis. Film je rađen specijalnom tehnikom obrade i animiranja fotografija, čime je postignuta jedinstvena i dosad neviđena scenografija stilski inspirirana radovima Terrya Gilliama i Roya Anderssona. Film je dobitnik posebnog priznanja na Animafestu ’11.


Nagrađivani “Technotise: Edit i ja” Alekse Gajića, čiji Hollywood priprema remake, frenetična je cyberpunk-priča o Edit Stefanović, studentici psihologije koja u želji da položi težak ispit potraži usluge crnog tržišta te u tijelo ugradi ukradeni vojni čip.

ZA MALE I VELIKE – MATINEJE U 11 SATI I FILMOVI U 17 I 19 SATI

Za one najmlađe i njihove roditelje, u subotu 11, te nedjelju 12. lipnja, u terminima u 11 i 17 sati na programu je Animafest za najmlađe – izbor kratkometražnih dječjih animiranih filmova bez dijaloga. Crteži i lutke mačaka, miševa, sovi, mrkvi, zečeva i šišmiša smjenjuju se u filmovima, a hrabrost, odanost i prijateljstvo su i dalje najvažnije vrline.

Za sve dobne skupine, velike i male, stiže najnovija uspješnica studija Folimage – napeti animirani triler za cijelu obitelj “Život jednog mačka” o dvostrukom životu crnog tigrastog mačka Dina koji dane provodi kao kućni ljubimac, a noći kao maca-provalnica. Zbog spektakularnog vatrometa boja i finoće crteža toplo se preporučuje gledanje na velikom platnu.

Prekrasni “Kerity- kuća bajki” o dječaku koji otkriva da su likovi iz njegove knjige oživjeli – riječ je o novom filmu čuvenog redatelja Dominiquea Monferya, dobitnik nagrade publike na Animafestu 11. .Monfery je 2004. godine bio nominiran za nagradu Oscar za svoj fantazmagorični animirani film “Destino” na kojem je surađivao s velikanima Salvadorom Dalíjem i Waltom Disneyjem.

Za male i velike također, na programu Animafesta u Rijeci je i bezvremena bajka Hansa Christiana Andersena “Ružno pače” u animiranoj verziji s lutkama, proslavljenog majstora ruske animacijske škole Garrija Bardina. Kritika i publika odlično su prihvatili ovu uzbudljivu i dirljivu glazbenu komediju.

Ulaz je slobodan za djecu do 12 godina.

POVOLJNI FESTIVALSKI PAKETI

I ove godine pripremljeni su povoljni festivalski paketi za sve koji žele nesmetano uživati u festivalskom programu, pa će uz ulaznice za pojedinačnu projekciju, publika će moći kupiti Animafest dnevnu ulaznicu (tri projekcije + festivalski katalog), te Animafest paket ulaznica (ulaznice za sve projekcije + poklon festivalski katalog).

Službena web stranica: www.animafest.hr
Više i na www.art-kino.org

Komentari